Słodka klasyka w najlepszym wydaniu czyli ptysie, tym razem z kremem mascarpone i świeżymi borówkami. Ciasto na ptysie to tzw. parzone ciasto. Aby wyszło dobre trzeba przestrzegać pewnych zasad i wtedy wyjdzie pyszne i super „nadmuchane”.
Ciasto zaparzamy w garnku z grubszym dnem bo wtedy nie będzie przywierać do dna w trakcie gotowania. Po zagotowaniu wody z masłem, zmniejszamy temperaturę i wsypujemy mąkę małymi porcjami, intensywnie mieszając cały czas aby nie było grudek. Natomiast po wystudzeniu dodajemy do ciasta po jednym jajku, mieszając po każdym. Bardzo ważne jest też pieczenie, nie wolno otwierać drzwiczek od piekarnika w trakcie pieczenia.
Krem do ptysiów może być zarówno na bazie budyniu, sama bita śmietana lub tak jak u mnie, krem mascarpone. Do tego świeże sezonowe owoce i mamy pyszny deser do kawy.
Składniki:
1 szklanka wody
125 g masła,
1 szklanka mąki
szczypta soli
5 jajek
Krem mascarpone:
130 g śmietanki tortowej (36%)
250 g serka mascarpone,
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy (mały)
Wykonanie:
Do garnka z grubszym dnem wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy wszystkie składniki do wrzenia. Jak woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę małymi porcjami, cały czas intensywnie mieszając. Całą masę gotujemy około 2-3min na wolnym ogniu – mieszając masę.
Po zagotowaniu ciasto należy wystudzić do letniej temperatury. Następnie dodajemy po jednym jajku (ważne, by nie dawać wszystkich jajek na raz) pamiętając o tym by cały czas intensywnie mieszać masę w garnku.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180-200 stopni. Gdy ciasto jest gotowe, formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niewielkie kulki (trzeba pamiętać, że w trakcie pieczenia urosną).
Piec około 30min w nagrzanym piekarniku (nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo ciastka nam opadną) – następnie wyjąć i ostudzić. Wystudzone ptysie przekrawamy na dwie.
Przygotowujemy krem
Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając. Na koniec dodajemy serek i ubijamy przez około minutę. Gotowym kremem napełniamy ptysie, dodajemy borówki amerykańskie lub inne świeże owoce i przykrywamy drugą częścią.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz