Truskawki powoli kończą się, bardzo mnie to martwi, że tak krótki jest sezon na te owoce.
O miłości do bezy nie będę się już rozpisywać bo dość dużo napisałam. Piekę je jak tylko najdzie nas ochota na te pyszne słodkości.
Zielona herbata w proszku zainspirowała mnie do zrobienia bezików z herbatą. Byłam ciekawa jaki kolor i smak będą miały bezy z takim dodatkiem. Okazało się, że bezy wyszły pyszne, delikatnie pachniały zieloną herbatą a z dodatkiem bitej śmietany i truskawek były wyborne.
Jeśli tylko macie okazję kupić zieloną herbatę w proszku to zachęcam do takich eksperymentów kulinarnych. Było słodko, w letnim klimacie i z lekką nutą japońskich klimatów.
Składniki: (na około 10 sztuk)
6 białek,
25 dag cukru,
Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
5 łyżeczek zielonej herbaty w proszku Matcha
Krem:
1 opakowanie śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy,
2 opakowania śmietanfixu,
Truskawki
Wykonanie:
Przygotowujemy bezę:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, zieloną herbatę i delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Przygotowujemy dwie blachy do pieczenia – duże z piekarnika. Na blachach rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe formy. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną. Bezy wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy
Takie bezy dobrze jest przygotować wcześniej.
Truskawki czyścimy z szypułek, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy bitą śmietanę.
Śmietanę ubijamy aż zwiększy objętość, następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna.
Na wystudzone bezy nakładamy bitą śmietanę a następnie kawałki truskawek. Przed podaniem umieszczamy bezunie na godzinę w lodówce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz