Lato to dobra pora na szybkie i lekkie desery i ciasteczka. Babeczki możemy upiec wcześniej a dopiero np. w niedzielę zrobić krem. Ja czasami robię tak, że w ciągu tygodnia, wieczorem piekę z kruchego ciasta spody do ciasteczek lub do tarty a dopiero w niedzielę robię do nich kremy.
Krem mascarpone to nasz ulubiony. Robię go do różnych ciast, tart, ciasteczek i w różnych proporcjach. Za każdym razem jest wyśmienity.
W lecie można do takich babeczek dodawać różne owoce i zawsze będzie pysznie. Takie babeczki lubią zarówno dzieci jak też dorośli. U mnie schodzą w tempie ekspresowym, niezależnie ile ich upiekę.
Składniki na ciasto do babeczek – 20 sztuk:
40 dag mąki pszennej,
2 żółtka ,
3 łyżki cukru pudru,
130 g masła,
pół szklanki mleka,
krem z serka mascarpone
Składniki na krem mascarpone
1 opakowanie 250 ml śmietanki na desery – 30/36 %,
250 g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
1 śmietanfix,
1 cukier waniliowy,
Truskawki, kiwi
Wykonanie:
Ciasto na babeczki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do foremek na babeczki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15min w temp 200 stopni.
Krem mascarpone
W dużej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. W innej mniejszej misce mieszamy cukier, cukier waniliowy, śmietanfix i dodajemy do ubitej śmietany cały czas wszystko ubijając. Na koniec dodajemy serek mascarpone też delikatnie ubijając.
Owoce myjemy, czyścimy i np. truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie kiwi.
Na wystudzone babeczki wykładamy krem mascarpone, na to nakładamy pokrojone truskawki, kiwi lub inne owoce, które mamy i lubimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz