Szparagi z kaszą jaglaną i pomidorkami

Właściwie maj i czerwiec mogłyby dla mnie trwać na okrągło. Na przeróżne, przepyszne warzywa i owoce, które się wtedy pojawiają czekam cały rok, by później przez te kilka tygodni zajadać się nimi na okrągło. Tak też mam ze szparagami, które mogłabym przyrządzać na tysiąc sposobów. W weekend zainspirowana telewizją śniadaniową przygotowałam sobie szparagi w wersji z kaszą jaglaną. Jest to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację.

DSC_0021

Składniki

1 pęczek zielonych szparagów

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła

sól

pieprz mielony biały,

2 ząbki czosnku,

Ser parmezan,

Kasza jaglana

Wykonanie

Szparagi czyścimy  delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Nie ma potrzeby ich obierać. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodając pokrojony w plasterki czosnek i  lekko podsmażamy. Następnie  wrzucamy szparagi, pokrojone w mniejsze kawałki, pomidorki oraz masło, smażymy pod przykryciem przewracając na rumiano ok. 10 minut. Posolić i lekko popieprzyć szparagi.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z  1 liściem laurowym,  na średnim ogniu, pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka.

Wyłożyć na talerz kaszę, warzywa i posypać parmezanem.

Coś pysznego, polecam.

 DSC_0026 DSC_0011

Szparagowe<3Love

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

    • Brenia
      21 maja
      Odpowiedz

      Tak, proste przepisy są pyszne i najlepsze !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.