Quiche to rodzaj wytrawnej tarty na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną. Bardzo lubię tego typu potrawy, bo można je przygotować na wiele sposobów. Maj to sezon szparagów, więc nie mogłabym odmówić sobie upieczenia quiche właśnie z nimi. Doprawiłam je moją ulubioną papryczką chilli, która fajnie zaostrzyła smak tarty.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
1 ½ szklanki mąki pszennej,
15 dag masła,
3-4 łyżki zimnej wody,
1 jajko,
Szczypta soli
Masa śmietanowo-szparagowa:
750ml śmietany 12%,
Małe opakowanie sera feta,
4 jajka,
Sól, pieprz,
Mały pęczek zielonych szparagów,
1 papryczka chilli,
Pomidorki koktajlowe
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto na spód. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnej wody – 3 lub 4 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na 1/2 godz. do lodówki.
W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy masę na quiche.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni.
Do miski wlewamy śmietanę, 4 jajka, ser feta, sól, pieprz, i mikserem mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli i mieszamy.
Końcówki szparagów, jeśli są zdrewniałe odkrawamy. Kroimy szparagi na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół.
Formę smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto tak aby miało większą objętość jak forma do tarty, wykładamy ciasto do formy i formujemy do formy a następnie na ciasto wlewamy masę. Na koniec dodajemy na masę szparagi i pomidorki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 50 min, z tym, że po 40 minutach nastawiamy piekarnik na funkcję pieczenia tylko spód. Najlepszy jest ciepły a wręcz gorący.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz