Dawno nie robiłam krewetek, a tak bardzo je lubię. Postanowiłam to więc nadrobić i przygotowałam sałatkę z krewetek, cukinii, papryki i makaronu ryżowego. Taką sałatkę można zjeść na ciepło lub na zimno – i tak i tak jest bardzo dobra.
Makaron jest ryżowy, delikatny ale z przygotowanymi na pikantno warzywami i krewetkami jest rewelacyjny.
Sałatka jest szybka i prosta do przygotowania bo robi się ją w zasadzie na jednej patelni: krewetki, cukinia i papryka. W ten sposób wszystkie składniki duszą się razem w aromatycznym sosie i smakują wybornie z makaronem ryżowym. Dopełnieniem jest sos słodko-kwaśny, którym polewamy całość.
Pyszna sałatka na kolację, dla gości… polecam i zachęcam do zrobienia.
Składniki dla 4 osób
½ kg świeżych krewetek
1 papryczka chilli,
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
1 średnia cukinia,
1 papryka,
Oliwa,
Sok z ½ cytryny,
Makaron ryżowy,
Sos słodko-kwaśny,
Sól, pieprz
Wykonanie
Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
Cukinię myjemy i kroimy na paski średniej grubości. Podobnie robimy z papryką: czyścimy z ziaren, myjemy i kroimy na paski średniej wielkości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chilli i smażymy na delikatnym ogniu. Następnie dodajemy wyczyszczone krewetki, warzywa ( cukinię i paprykę) podlewamy sokiem z cytryny i dusimy 3 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Szeroki makaron ryżowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.
Na talerzu wykładamy makaron, cukinię, paprykę na to wykładamy uduszone krewetki z sosem z patelni, na koniec polewamy całość sosem słodko-kwaśnym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz