Proste i szybkie do zrobienia ciasto na niedzielny deser do kawy. Zrobiłam je na spodzie czekoladowym z dodatkiem rabarbaru, kremu śmietanowego i truskawek.
Spód czekoladowy jest z kruchego ciasta, które starłam na tarce więc na spodzie była fajna kruszonka. Natomiast kwaskowatość rabarbaru przełamałam kremem z bitej śmietany i świeżymi truskawkami. Wyszło pyszne, wiosenne ciasto.
Takie ciasto można zrobić z innymi owocami. Sezon świeżych owoców dopiero przed nami więc działajcie.
Składniki
Ciasto na blachę o wielkości 25/30 cm:
3 szklanki mąki pszennej,
2 czubate łyżki kakao,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
3 żółtka i 1 jajko,
½ szklanki cukru pudru,
20 dag masła,
6 gałązek rabarbaru,
Truskawki,
Cukier waniliowy
Łyżka cukru
Krem z bitej śmietany:
Śmietanka 30 % – 200 ml,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 łyżki sera mascarpone
Wykonanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier puder, kakao, proszek dopieczenia i siekamy składniki. Następnie wyrabiamy ciasto i wkładamy na ½ godz. do lodówki.
Rabarbar obieramy ze skórki, myjemy i kroimy do miski na małe kawałki. Dodajemy łyżkę cukru i mały cukier waniliowy i mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kruche czekoladowe wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarku na grubych oczkach, bezpośrednio do blachy. Na starte ciasto dajemy rabarbar i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy już spód jest upieczony.
Przygotowujemy krem śmietanowy.
Do miski przelewamy zimną śmietanę i ubijamy mikserem chwilę aż zgęstnieje i powiększy objętość. Następnie dodajemy cukier puder wymieszamy w cukrem waniliowym i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ser mascarpone i na małych obrotach mieszamy razem z ubitą śmietaną.
Wystudzone ciasto z rabarbarem kroimy na mniejsze kawałki, dajemy na rabarbar krem śmietanowy( tyle ile lubimy) a następnie na to pokrojone w mniejsze kawałki truskawki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz