Jaja nadziewane awokado to moja propozycja na stół wielkanocny ale nie tylko. Awokado, to ostatnio mój ulubiony dodatek do różnych dań: sałatek, kanapek itd..
Używam je również do chleba zamiast masła. Warunek, awokado musi być dojrzałe.
Dzisiaj przygotowałam nadzienie z awokado do jajek. Ważne aby jajka były z dobrej hodowli, wolnego wybiegu. Ja przywożę takie z moich rodzinnych stron lub kupuję u zaprzyjaźnionego rolnika. Wtedy wiem, że jajka są dobre.
Farsz jest szybki do zrobienia a jednocześnie smaczny.
Składniki
1 awokado – w miarę miękkie,
5 jajek,
Łyżka majonezu,
Sól, pieprz,
Szczypior,
Natka pietruszki
Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo ( około 7 minut), studzimy, obieramy ze skorupki, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka układamy na talerzu . Przyozdabiamy je np. kiełkami z rzodkiewki.
Awokado obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy majonez, sól, pieprz, natkę pietruszki i blendujemy. Farsz z awokado nakładamy do wycięć z jajek. Szczypior kroimy na małe kawałki i posypujemy nim jajka.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz