Szynka pieczona w zaprawie musztardowo-miodowej i ziołach

Mięso od szynki świetnie się nadaje do pieczenia jak też na gulasz. Ja długi czas żyłam w przeświadczeniu, że mięso z łopatki jest lepsze na gulasz – jest delikatniejsze od szynki.

Ta, pieczona w ziołach i zaprawie musztardowo-miodowej szynka jest krucha, soczysta i smakuje wybornie. Doprawiłam ją zaprawą z musztardy francuskiej, miodu, sosu sojowego i czerwonego wina. Dodatkowo dodałam zioła: rozmaryn i majeranek – ach jak pachniało w domu w trakcie pieczenia.

Taka szynka dobra będzie na niedzielny jak też na świąteczny obiad. Jako dodatek mogą być pieczone ziemniaki lub kasza – jęczmienna, jaglana – jaką lubimy.

Jak nam zostanie trochę tej szynki z obiadu to będzie pyszną wędliną do chleba.

szynka w ziołach-004

Składniki:

Około 1 ½ kg szynki wieprzowej,

2 Łyżki musztardy francuskiej,

Łyżka sosu sojowego,

Łyżeczka miodu,

Rozmaryn suszony,

Majeranek suszony

2 ząbki czosnku,

½ szklanki czerwonego wina,

Sól, pieprz,

2 Łyżki masła

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Mięso myjemy i suszymy – Czosnek wyciskamy i ucieramy z solą ( łyżeczka), następnie tym nacieramy tym mięso doprawiamy pieprzem. Na koniec posypujemy suszonym rozmarynem i majerankiem.

Przekładamy przyprawione mięso do rondla/naczynia żaroodpornego, układamy na mięsie plasterki masła  i pieczemy bez przykrycia około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy mięso bez przykrycia 1 godzinę. W misce mieszamy wino, miód, sos sojowy, musztardę i po godzinie polewamy mięso. Teraz przykrywamy mięso i pieczemy 1 godz. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kaszą jaglaną.

szynka w ziołach-001 szynka w ziołach-003

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. kasia
    4 kwietnia
    Odpowiedz

    Wyborne, soczyste i aromatyczne mieso na chleb lub jako danie glowne. Dziekujemy!

    • Brenia
      4 kwietnia
      Odpowiedz

      Cieszę się i dziękuję:) Pozdrawiam świątecznie !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.