Mięso od szynki świetnie się nadaje do pieczenia jak też na gulasz. Ja długi czas żyłam w przeświadczeniu, że mięso z łopatki jest lepsze na gulasz – jest delikatniejsze od szynki.
Ta, pieczona w ziołach i zaprawie musztardowo-miodowej szynka jest krucha, soczysta i smakuje wybornie. Doprawiłam ją zaprawą z musztardy francuskiej, miodu, sosu sojowego i czerwonego wina. Dodatkowo dodałam zioła: rozmaryn i majeranek – ach jak pachniało w domu w trakcie pieczenia.
Taka szynka dobra będzie na niedzielny jak też na świąteczny obiad. Jako dodatek mogą być pieczone ziemniaki lub kasza – jęczmienna, jaglana – jaką lubimy.
Jak nam zostanie trochę tej szynki z obiadu to będzie pyszną wędliną do chleba.
Składniki:
Około 1 ½ kg szynki wieprzowej,
2 Łyżki musztardy francuskiej,
Łyżka sosu sojowego,
Łyżeczka miodu,
Rozmaryn suszony,
Majeranek suszony
2 ząbki czosnku,
½ szklanki czerwonego wina,
Sól, pieprz,
2 Łyżki masła
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Mięso myjemy i suszymy – Czosnek wyciskamy i ucieramy z solą ( łyżeczka), następnie tym nacieramy tym mięso doprawiamy pieprzem. Na koniec posypujemy suszonym rozmarynem i majerankiem.
Przekładamy przyprawione mięso do rondla/naczynia żaroodpornego, układamy na mięsie plasterki masła i pieczemy bez przykrycia około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy mięso bez przykrycia 1 godzinę. W misce mieszamy wino, miód, sos sojowy, musztardę i po godzinie polewamy mięso. Teraz przykrywamy mięso i pieczemy 1 godz. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kaszą jaglaną.
Wyborne, soczyste i aromatyczne mieso na chleb lub jako danie glowne. Dziekujemy!
Cieszę się i dziękuję:) Pozdrawiam świątecznie !!