Lekkie, wiosenne danie z rybą i warzywami. Jest szybkie i proste do wykonania czyli dla wszystkich którzy mają mało czasu na gotowanie i pichcenie w kuchni.
Ryby świetnie smakują z ziołami ( natką pietruszki, koperkiem itd..), masłem czosnkowym, warzywami. Dlatego do tego dania użyłam te wszystkie składniki. Dodałam też limonkę a na rybę dałam masło czosnkowe z koperkiem. W trakcie pieczenia wszystkie te składniki i aromaty łączą się i mamy pyszne, lekkie i wiosenne danie.
Składniki:
Filety z dorsza atlantyckiego – około 70 dag,
Brokuł,
2 marchewki,
Limonka,
Papryczka chilli,
10 dag masła,
2 łyżki świeżego koperku,
2 ząbki czosnku,
Sól, biały pieprz, sok z 1 limonki
Wykonanie
Filety czyścimy z ości, kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy je solą, pieprzem, i sokiem z limonki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło ucieramy z czosnkiem, drobno pokrojonym koperkiem i solą aż wszystkie składniki się połączą.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Brokuł myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Do ryby dodajemy plasterki marchwi, kawałki brokuł, pokrojoną w ćwiartki lionkę, pokrojoną drobno papryczkę chilli. Natomiast na rybę wykładamy, smarujemy do łyżce masła z koperkiem. Całość przykrywamy folią i pieczemy około 30 minut.
Podajemy np. z brązowym ryżem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz