Właściwie to miałam problem czy nazwać to bardziej tartą, czy może pizzą. Niemniej jednak, jakby tego nie nazwać, jest to pyszna i zdrowsza wersja w wydaniu z pomidorami i oscypkiem.
Często słyszę, że gotowanie i pieczenie zajmuje wiele czasu, co zniechęca do przygotowywania jedzenia w domu. Wszystko jest oczywiście kwestią wprawy, ale ja z racji wielu zajęć też nie mam wiele czasu. Zapewniam więc, że taką tartę możemy przygotować nawet po południu po przyjściu z pracy i będziemy mieć pyszną kolację.
Składniki na ciasto na okrągłą formę:
1 ½ szklanki mąki żytniej,
szczypta soli,
szczypta cukru
5 dkg drożdży
szklanka ciepłej wody,
2 łyżki oliwy,
Ser oscypek- około 20 dag
Świeże listki Bazyli,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Do naczynia wsypujemy mąkę, sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto ręcznie około 5 min – ciasto musi być lekko rzadkie.
Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, tyle, aby ciasto było elastyczne i wyrabiamy 5-8 minut. Formę na pizzę/blachę obsypujemy mąką.
Ciasto wykładamy na blachę, dajemy pokrojone na pół pomidorki, plasterki czosnku, listki bazylii. Na końcu ścieramy na grubych oczkach oscypek i posypujemy całość tarty. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy około 10-15 minut.
Apetyczna 🙂 Dodatek oscypka bardzo kusi 🙂
Tak, dodanie oscypka było dobrym pomysłem. Smakowało wybornie :)Pozdrawiam !!