Jest to fajne i delikatne danie na obiad z małymi dziećmi. Ja przygotowałam takiego królika właśnie na obiad, na którym byli moim mali siostrzeńcy. Mięso z królika jest delikatne i dla małych dzieci idealne.
Zazwyczaj robiłam królika tak jak to robiła moja babcia ale tym razem postanowiłam wypróbować inny sposób. Inspiracją dla mnie był przepis z bloga Kwesti Smaku.
Królik w tej wersji wyszedł pyszny. Wszyscy, nie tylko dzieci zajadali się z apetytem. Mięso było miękkie, delikatne, pachnące delikatnie ziołami . Można dodać więcej marchewki ale w moim wydaniu było też dobre. Do tego najlepsze będą gotowane, tłuczone ziemniaki – pyszności.
Składniki
1 tusza królicza,
3 marchewki średniej wielkości,
1 mała lub ½ dużej cebuli,
2-3 łyżki maki pszennej,
250 g śmietany 18 %
Olej do smażenia – rzepakowy
Bulion:
5 szklanek wody,
Łyżka masła,
Łyżka sosu sojowego,
Natka pietruszki,
Koperek świeży,
Tymianek świeży
Wykonanie
Tuszę królika kroimy na około 8 kawałków. Płuczemy i przekładamy do garnka, dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy wodą i mieszamy. Tak trzymamy królika około 15 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew obieramy i kroimy w plastry.
Kawałki królika wyjmujemy z wody z solą, wycieramy a następnie solimy, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki królika około 6-7 minut.
W między czasie wlewamy do dużego garnka 4 szklanki wody, dodajemy masło, sos sojowy, pokrojone drobno ( po 4 gałązki ) koperek, pietruszkę, tymianek i zagotować. Do gotującego się buliony dajemy podsmażone kawałki królika . Na patelni, gdzie smażyliśmy królika podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy do niej szklankę wody, mieszamy i dajemy do bulionu z królikiem. Dodajemy do królika pokrojoną w plasterki marchewkę , przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę. Po godzinie gotowania, odlewamy kilka łyżek bulionu do śmietany, mieszamy i wlewamy całość do mięsa, zagotowujemy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem .
Na koniec dodajemy jeszcze drobno pokroją natkę pietruszki i koperek . Podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz