Klasyczny, śmietankowy sernik z dodatkiem polewy karmelowej i plasterków banana. Jest prosty w wykonaniu a jednocześnie niezawodny i nie wymaga zbyt dużo czasu na przygotowanie.
Składniki na masę serową dobrze jest wyciągnąć wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową w momencie jak będziemy go przygotowywać.
Jeśli ktoś śledzi mój blog to już zapewne zauważył, że serniki to nasze ulubione ciasta. Lubię je przygotowywać, wymyślając coraz to nowe dodatki a potem smakować te kremowe, sernikowe smaki.
Składniki:
Spód:
.110g mąki pszennej
10 dag masła
2 żółtka
10 dag cukru pudru,
Masa serowa:
1 ½ kg twarogu śmietankowego
7 jajek
1 ½ szklanki cukru,
Małe opakowanie śmietanki 30 %,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy
Karmel w puszce,
Banany
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód ugniatamy na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Do miski dajemy ser zmielony, cukier, cukier waniliowy, śmietankę i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy po 1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 70 minut.
Wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40min. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby stężało.
Wystudzony sernik polewamy i smarujemy po wierzchu karmelem. Banany kroimy w plasterki i układamy na serniku.
Ależ apetycznie wygląda, aż się głodna zrobiłam
Tylko pozazdrościć tego apetycznego sernika 🙂
Ja też jestem wielką fanką serników, ten wygląda bajecznie 🙂