Dzisiejsza propozycja udowadnia, że różne dania, które znamy jako dania mięsne, można przygotować w wersji bez mięsa, z warzywami.
Lazagna w wersji z farszem warzywnym jest równie dobra a jednocześnie lekka. Do warzyw dodałam ser gorgonzola, który podkreślił smak warzyw i jednocześnie dobrze je zagęścił.
Warzywa o tej porze są dobre, świeże i można je, jak widać przygotowywać w różnych wersjach. Mają też w tym okresie dużo witamin i są zdrowe.
Zapraszam i zachęcam do przygotowywania dań z warzywami, bez mięsa bo są lekkie i smaczne. Taka lazagna jest np. dobra następnego dnia do zabrania do pracy.
Składniki:
Makaron lasagne
20 dag sera mozzarella,
1 średni bakłażan,
1 średnia cukinia,
1 cebula,
2 papryki,
3 pieczarki,
1 papryczka chilli,
10 dag sera gorgonzola,
pomidory świeże lub z puszki,
sos sojowy – 2 łyżki
oliwa,
płaska łyżka oregano,
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Przygotowujemy farsz warzywny.
Cukinię, papryki myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, pokrojoną paprykę, pieczarki i całość podsmażamy( około 4 minut). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, pokrojoną w paseczki papryczki chilli i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy ser gorgonzola, pomidory i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Dusimy całość jeszcze około 5 minut.
Bakłażana myjemy, sparzamy wrzątkiem, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy plastry bakłażana z każdej strony ( powinny być lekko zarumienione).
Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach.
W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: plastry makaronu lazania, bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos warzywny, następnie znowu makaron, bakłażan, sos, następnie znowu makaron, bakłażan, sos i na koniec ponownie makaron – ilość warstw zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ilości farszu.
Całość podlewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10 – 15 minut bez przykrycia aby ser się zarumienił.
Ja lubię dania z warzywami, ale staram się tak je przygotowywać, aby nie były rozgotowane; przygotowuję je raczej ” al dente” bo wtedy warzywa lepiej smakują.
Takie warzywne są najlepsze 🙂
W tym wydaniu jeszcze lasagne nie jadłem, ale muszę powiedzieć że wygląda apetycznie. W najbliższym czasie jak będę robił lasagne to tym razem skorzystam z tego przepisu.
Zachęcam do wypróbowania bo jest naprawdę dobre 🙂 Pozdrawiam 🙂