Ciasto drożdżowe z malinami i lukrem

Dawno nie piekłam nic drożdżowego co ostatnio wypomniała mi moja córka. Rzeczywiście, drożdżowe wypieki były dawno co widać też  po wpisach na blogu.

Ale w ostatnią niedzielę postanowiłam zrobić przyjemność moim dorosłym dzieciom i małym siostrzeńcom  i na śniadanie i na popołudniowy deser  upiekłam pyszne ciasto drożdżowe z malinami i lukrem.

Zapach ciasta drożdżowego i malin, unoszący się po całym domu  obudził wszystkich śpiochów. Ciasto drożdżowe, jak mówią moje dzieci najlepsze jest jeszcze ciepłe więc ledwo ostygło a już było krojone.

Po południu przyszli moi  mali siostrzeńcy i ciasto zostało zjedzone do jednego okruszka, choć upiekłam dużą blachę.

Teraz kiedy mamy świeże owoce zachęcam do pieczenia drożdżowych wypieków z owocami.

 drozdz-002 

Składniki

3 ½ szklanki mąki pszennej,

4 dag drożdży,

1 szklanka mleka,

¾ szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

3 żółtka i 1 całe jajko,

Maliny

Lukier

Wykonanie

Mleko lekko podgrzewamy aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru; mieszamy chwilę aby  drożdże się rozpuściły i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte  drożdże, pozostały cukier, cukier waniliowy, żółtka,  1 jajko  i wyrabiamy ciasto. W zależności od konsystencji możemy dodać  jeszcze trochę mąki/ mleka – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi. Ciasto wyrabiamy około 5-8 minut. Gotowe ciasto wałkujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Maliny  układamy dość gęsto na cieście. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce by urosło. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45  min w temp 180 stopni.

Wystudzone polewamy lukrem.

 drozdz-013 drozdz-024

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.