Jest to typowa letnia zupa z sezonowymi warzywami. Pomysłodawcą tej zupy jest mój syn, który kiedyś pomagał mi w przygotowywaniu niedzielnego obiadu.
Być może wydaje się ona pracochłonna ale zapewniam, że efekt jest tego wart. Zupa jest aromatyczna, pachnie warzywami a dodanie sera koziego do blendowania, daje przepyszny efekt smakowy.
Warzywa pieką się na jednej blaszce, po upieczeniu należy je przykryć ściereczką aby można było bez problemu zdejmować skórkę.
Jeśli chodzi o bakłażana to za podpowiedzią mojej koleżanki, która jest Bułgarką i robi dużo dań z bakłażanem, sparzam teraz bakłażany przed pieczeniem, grillowaniem.
Składniki:
2 papryki,
3 większe pomidory,
1 mały bakłażan,
1 litr bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku,
Ser kozi
1 duża cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk, pomidorów i bakłażana. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, układamy na blaszce, pomidory, myjemy i układamy na blaszce.
Bakłażan kroimy na dwie części i sparzamy wrzątkiem – układamy na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekamy przez około 50 min w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu warzyw z piekarnika, należy przykryć je ściereczką na około 15 min. Po takim zabiegu skóra z papryki pomidora powinna z łatwością odchodzić. Zdejmujemy skórkę z papryki, pomidora i bakłażana.
Przygotowujemy bulion z warzyw ( marchew, pietruszka, mały por).
Cebulę pokrojoną w piórka dusimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy trochę wywaru i upieczone warzywa – gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
Ugotowane warzywa odstawiamy, blendujemy na jednolitą masę, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć bulionem. Na koniec dodajemy ser kozi i jeszcze chwilkę blendujemy wszystko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Zupę można podać z grzankami, lub prażonymi pestkami dyni.
Tyle psianek w jednej zupie! Nie może jej zabraknąć w mojej akcji, do której serdecznie zapraszam 🙂
Zupa wyszła wyśmienita, będę polecać ten przepis i odsyłać do bloga:)
cieszę się, że zupa była dobra 🙂 zapraszam po inne przepisy ..