Zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i bakłażana

Jest to typowa letnia zupa z sezonowymi warzywami. Pomysłodawcą tej zupy jest mój syn, który kiedyś pomagał mi w przygotowywaniu niedzielnego obiadu.

Być może wydaje się ona pracochłonna ale zapewniam, że  efekt jest tego wart. Zupa jest aromatyczna, pachnie warzywami  a dodanie sera koziego do blendowania, daje przepyszny efekt smakowy.

Warzywa pieką się na jednej blaszce, po upieczeniu należy je przykryć ściereczką aby można było bez problemu zdejmować skórkę.

Jeśli chodzi o bakłażana to za podpowiedzią mojej  koleżanki, która jest Bułgarką i robi dużo dań z bakłażanem, sparzam teraz bakłażany przed pieczeniem, grillowaniem.

DSC_0138

Składniki:

2 papryki,

3 większe pomidory,

1 mały bakłażan,

1 litr bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku,

Ser kozi

1 duża cebula

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk, pomidorów i bakłażana. Papryki myjemy, kroimy  wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne,  układamy  na blaszce, pomidory, myjemy i układamy na blaszce.

Bakłażan kroimy na dwie części i sparzamy wrzątkiem – układamy na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekamy przez około 50 min w temperaturze 200 stopni.

Po wyjęciu warzyw  z piekarnika, należy przykryć je ściereczką na około 15 min. Po takim zabiegu skóra z papryki pomidora powinna z łatwością odchodzić. Zdejmujemy skórkę z papryki, pomidora i bakłażana.

Przygotowujemy  bulion z warzyw ( marchew, pietruszka, mały por).

Cebulę  pokrojoną w piórka dusimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy trochę wywaru i upieczone warzywa – gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.

Ugotowane warzywa odstawiamy, blendujemy na jednolitą masę,  w razie konieczności zupę można rozcieńczyć  bulionem. Na koniec dodajemy  ser kozi i jeszcze chwilkę blendujemy wszystko.   Doprawiamy  do smaku solą, pieprzem.

Zupę można podać  z grzankami, lub prażonymi pestkami dyni.

 DSC_0125 DSC_0155-001

Warzywa psiankowate 2014

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 12 sierpnia
    Odpowiedz

    Tyle psianek w jednej zupie! Nie może jej zabraknąć w mojej akcji, do której serdecznie zapraszam 🙂

  2. Marta
    22 sierpnia
    Odpowiedz

    Zupa wyszła wyśmienita, będę polecać ten przepis i odsyłać do bloga:)

  3. Brenia
    22 sierpnia
    Odpowiedz

    cieszę się, że zupa była dobra 🙂 zapraszam po inne przepisy ..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.