Sezon na cukinie mamy w pełni więc u mnie na stole pojawiają się często dania z cukinią.
Już pisałam Wam, że jest to moje ulubione warzywo i przygotowuję z cukinii różne fajne przekąski, dania na ciepło, faszeruję je zarówno mięsem jak też bezmięsnymi dodatkami – na blogu jest ich mnóstwo.
Dzisiejsza propozycja to szybka i prosta do wykonania cukinia zapiekana z serem gorgonzola i pomidorkami koktajlowymi . Taka zapiekanka jest aromatyczna, dobra na kolację jak też na obiad jako dodatek do mięs.
Jeśli są wśród Was osoby, które nie wyobrażają sobie dań bez mięsa to można dodać do takiej zapiekanki, do przekładania cukinii np. plasterki boczku, szynki, grillowanego kurczaka lub kiełbasy.
Jest to typowe letnie danie na wieczorną imprezę z przyjaciółmi lub na szybki obiad dla rodziny – w lecie, jak jest gorąco, nie chce nam się długo stać przy garach i pichcić.
Składniki.
1-2 średniej wielkości cukinie ( nie przerośnięte ) ,
Pomidorki koktajlowe – około 10 sztuk,
Ser gorgonzola – 1 opakowanie
Sól, pieprz,
Oregano,
Oliwa
Wykonanie
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki – nie za bardzo cienkie około 4-5 mm. Patelnię grillową rozgrzewamy i grillujemy cukinie ( bez przypraw).
Do naczynia żaroodpornego dajemy 2-3 łyżki oliwy. Następnie układamy plasterki grillowanej cukinii, posypujemy solą, pieprzem, oregano. Na cukinię dajemy kawałki sera gorgonzola, następnie kolejne plastry grillowanej cukinii, przyprawiamy jak poprzednio. Na koniec dajemy znowu ser gorgonzola i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do tem 190 stopni i pieczemy cukinie około 20-30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz