Szybka, łatwa a jednocześnie pyszna sałatka sezonowa z bobem, natką pietruszki i serem kozim.
Bób mamy już dostępny na straganach więc jeśli chcemy rodzinie lub gościom przygotować coś pysznego na kolację to proponuję tę właśnie sałatkę. Do tego można podać grzanki lub kromeczki domowego chleba.
Proste a jednocześnie aromatyczne dodatki sprawiły, że sałatka jest wyjątkowo dobra.
Składniki:
500 g młodego bobu,
½ łyżeczki masła,
Parę gałązek koperku,
Parę gałązek natki pietruszki,
Małe opakowanie sera koziego,
Pieprz, sól,
2 ząbki czosnku,
oliwa extra virgin,
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie, z ½ łyżeczki masła i paroma gałązkami koperku do miękkości. Ugotowany bób wyjmujemy z łupin, kiedy jest jeszcze ciepły, mieszamy go z oliwą, wyciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem. Wykładamy bób do miski, obkładamy pokrojonym w kostkę serem kozim. Podajemy np. z chrupiącą grzanką lub domowym chlebkiem.
To idealny moment na bób. Jego cena jest już przystępna, więc można szaleć w kuchni 🙂