Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem bitej śmietany i truskawek. Moje dzieci są wielbicielami takich czekoladowych ciast z owocami więc w lecie często piekę na niedzielny deser. Jest to ciasto bez mąki, tylko z dodatkiem kakao.
Mojemu synowi ostatnio przyszła myśl, że chciałby kiedyś otworzyć własną kawiarenkę. Ja piekłabym przede wszystkim ciasta czekoladowe z różnymi dodatkami. „Mielibyśmy tłum chętnych bo pieczesz je najlepsze.” – taka pochwała z ust dzieci to coś wielkiego 🙂
Truskawki już powoli się kończą więc zachęcam do zrobienia bo zestawienie czekoladowego ciasta, bitej śmietany i truskawek jest na lato wyśmienite.
Przepis na ciasto (okrągła forma o średnicy 22 cm )
4 jajka,
15 dag cukru pudru,
45 g kakao
truskawki
Bita śmietana:
250 ml śmietanki kremówki(30%)
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy (mały)
2 opakowania śmietan-fix ( zgodnie z proporcjami na opakowaniu)
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Do miski oddzielamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy razem masę aż będzie kremowa i pulchna. Następnie dodajemy przesiane kakao i dalej ucieramy ( ja robiłam to mikserem).
Białka ubijamy ze szczyptą soli aż będzie sztywna. Ubite dodajemy do utartych żółtek po łyżce i mieszamy – powstanie kremowa masa czekoladowa.
Na formę o średnicy 22cm wykładamy papier do pieczenia, smarujemy masłem i wykładamy ciasto.
Wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 – 40 minut.
W misce mieszamy cukier, cukier puder i śmietanfix. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na pół sztywno, następnie dodajemy mieszankę z cukrem i ubijamy śmietanę aż zrobi się sztywna.
Po wyjęciu czekamy aż ciasto się wystudzi. Na wystudzone ciasto dajemy kawałki truskawek na to wykładamy bitą śmietanę i znowu truskawki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz