Rollsy z ciasta francuskiego z łososiem

Jeśli planujecie wypad za miasto i zastanawiacie się co zabrać do jedzenia na taki wyjazd to polecam do zrobienia pyszne  rollsy z ciasta francuskiego z łososiem. Wystarczy kupić opakowanie ciasta francuskiego, wędzonego łososia, doprawić go  ulubionymi przyprawami ( koperkiem, sezamem itd..) i zapiec w piekarniku.

Rollsy są szybkie do zrobienia i można je jeść na zimno ale można też je podgrzać ( np. na grilu) i będziemy mieć pyszną, ciepłą przekąskę.

U mnie zrobiły furorę i zniknęły z półmiska w tempie expressowym.

losos-038

 

Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego,

10 dag wędzonego łososia,

Sok z cytryny,

Sól, pieprz,

1 jajko,

Koperek,

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem).

Ciasto francuskie delikatnie wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny ( można posypać koperkiem – jeśli lubimy) i układamy na cieście, na 1/3 powierzchni ciasta. Jajko roztrzepujemy w  misce, dodajemy sól, pieprz – mieszamy. Końce ciasta  (zostawione, czyste boki) smarujemy jajkiem i  zawijamy całość w rulon.  Zwinięty rulon smarujemy cały  jajkiem i kroimy  na małe kawałki, tak aby powstały małe roladki. Gotowe roladki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  i pieczemy około 15-20 minut.  Po upieczeniu podajemy ciepłe lub wystudzone.

 losos-018 losos-023

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Proste i pyszne. A łososia można zastąpić czymkolwiek i też będzie pycha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.