Jeśli planujecie wypad za miasto i zastanawiacie się co zabrać do jedzenia na taki wyjazd to polecam do zrobienia pyszne rollsy z ciasta francuskiego z łososiem. Wystarczy kupić opakowanie ciasta francuskiego, wędzonego łososia, doprawić go ulubionymi przyprawami ( koperkiem, sezamem itd..) i zapiec w piekarniku.
Rollsy są szybkie do zrobienia i można je jeść na zimno ale można też je podgrzać ( np. na grilu) i będziemy mieć pyszną, ciepłą przekąskę.
U mnie zrobiły furorę i zniknęły z półmiska w tempie expressowym.
Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego,
10 dag wędzonego łososia,
Sok z cytryny,
Sól, pieprz,
1 jajko,
Koperek,
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem).
Ciasto francuskie delikatnie wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny ( można posypać koperkiem – jeśli lubimy) i układamy na cieście, na 1/3 powierzchni ciasta. Jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy sól, pieprz – mieszamy. Końce ciasta (zostawione, czyste boki) smarujemy jajkiem i zawijamy całość w rulon. Zwinięty rulon smarujemy cały jajkiem i kroimy na małe kawałki, tak aby powstały małe roladki. Gotowe roladki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Po upieczeniu podajemy ciepłe lub wystudzone.
Proste i pyszne. A łososia można zastąpić czymkolwiek i też będzie pycha.