Babka drożdżowa z purée z dyni i skórką cytrynową

Święta Wielkanocne za pasem więc babka drożdżowa to obowiązkowy element kulinarny  Świąt. U mnie babka drożdżowa jest podstawą Wielkanocy, bez niej nie ma śniadania świątecznego.

Co jakiś czas staram się urozmaicać wypieki drożdżowe różnymi dodatkami, aromatami bo moja rodzina jest zakochana w drożdżowych cudeńkach.

Purre z dyni to jedno z najlepszych pomysłów na mrożonki  tego roku. Całą zimę robię różne smaczne dania, wypieki, zupy z dodatkiem dyni. Dynię mam od Państwa Majlertów i dokładnie tak samo muszę zrobić w tym sezonie.

Ostatnio oddałam ostatnią paczkę mrożonej dynii dla mojego małego, półrocznego  siostrzeńca Jasia, który zajada się nią z marchewką lub  ziemniakami.

Dzisiaj proponuję przygotowanie babki drożdżowej z dodatkiem purre z dyni i skórką z cytryny. Babka ma piękny, dyniowy kolor i cudny aromat cytrynowy.

Zachęcam do takich eksperymentów z dodatkiem dyni, naprawdę warto 🙂

drozdz-028

drozdz-023

Składniki:

4 ½  szklanki mąki

5 dag drożdży,

½ szklanki cukru,

1 szklanka purre  z dyni,

½ szklanki mleka

3 żółtka,

Skórka z 2 cytryn

Wykonanie

W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy  i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut). W między czasie myjemy dokładnie cytryny, następnie sparzamy wrzątkiem, wycieramy i ścieramy na małych oczkach skórkę.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, purre z dyni, skórkę z 1 cytryny i wyrośnięty zaczyn; następnie wszystko mieszamy ( ja robię to ręcznie) około 8 min. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę a jeśli jest zbyt gęste podlewamy mlekiem. Ciasto powinno być lekkie, nie za bardzo zbite ( twarde).

Babkę  wkładamy do formy wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180  stopniach ok. 20-30 minut. Po tym czasie babkę wyjmujemy, studzimy i wyjmujemy z formy. Babkę polewamy lukrem i posypujemy resztą skórki z cytryny.

 drozdz-007 drozdz-030

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 1 kwietnia
    Odpowiedz

    Ależ ma cudowny kolor! Idealna jest po prostu 🙂

  2. Halina
    1 grudnia
    Odpowiedz

    Witam,chyba Pani zapomniała o maśle.Wczoraj robiłam wg przepisu,tylko kolor wyszedł wspaniały.Chyba też za dużo drożdży,babka w piekarniku tak urosła,że musiałam po 15 min.wyłączyć górną grzałkę.W sumie była tak wysoka,jak dwie keksówki jedna na drugiej i jeszcze z czubkiem.A smak,no cóż,w sumie nijaki,ani słodka,ani słona.Tylko było czuć zapach skórki cytrynowej.Proszę przeanalizować ten przepis.Pozdrawiam Halina .

  3. Brenia
    2 grudnia
    Odpowiedz

    Witam, ja rzadko dodaje masło do drożdżowego ciasta. Do tego nie dałam. Oczywiście można dodać więcej cukru i wtedy będzie słodsza babka ale my nie lubimy bardzo słodkich. Ciasta drożdżowe jadamy z domowymi konfiturami i dżemami i to wystarczy. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.