Na blogu już kilka razy pojawiały się przepisy na pyszne zupy z dyni. Najczęściej piszemy o dyni jesienią , bo wtedy dynia króluje. Ale dzięki sąsiedztwu z gospodarstwem Państwa Majlertów mogę jesienią zrobić spory zapasik dyni i kilka pojemników z porcjami zmiksowanej ugotowanej wcześniej dyni spoczywa w mojej zamrażarce. W środku śnieżnej zimy w sam raz na wspomnienie słonecznych dni. Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na gęstą, słoneczną zupę, pikantną i sytą . Ja lubię jak zupa jest pikantna, z dodatkiem chilli bo wtedy rewelacyjnie rozgrzewa w takie mroźne dni. A Wy, jakie macie dania ( sposoby) na rozgrzewanie się w mroźne dnia?
Składniki:
1,5 kg dyni
3 mniejsze cebule
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
100 ml śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne,
Szczypta chilli,
sól
Dodatki: ser cheddar, groszek ptysiowy,
Wykonanie:
Miąższ dyni kroimy, podlewamy wodą (3/4 szklanki), solimy i dusimy ( albo wyciągamy mrożone purre z dyni i rozmrażamy). Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i chłodzimy. Posiekaną cebulę dusimy na maśle i dodajemy do dyni. Wlewamy do dyni mleko, wsypujemy pieprz cayenne i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo bulion –do uzyskania oczekiwanej konsystencji, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chilli . Do zupy dajemy kleksy śmietany . W moim wykonaniu tym razem dodałam groszek ptysiowy i starty ser cheddar.
Broniu!! Zupa krem z dyni pyszna smak taki trudny do określenia ,polecam wszystkim odwiedzajacym blog -kuchniabreni.
Pozdrawiam i dziękuję 🙂