Piernik z powidłami śliwkowymi

Piernik jest typowym ciastem  świątecznym. Moja rodzina zażyczyła sobie w tym roku piernika z konfiturą i polewą czekoladową. Nie miałam  czasu na przygotowanie staropolskiego, długo dojrzewającego piernika więc  znalazłam na Kwestii smaku przepis na szybki i dobry piernik. Wyszedł  pyszny, aromatyczny, mokry a z konfiturą śliwkową ( mam własny wyrób) wyjątkowo dobry. Polałam go rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą  i mamy na Święta pyszny piernik. Nie wiem tylko czy doczeka do Świąt bo mojemu synowi wyjątkowo posmakował i po kawałeczku znika w szybkim tempie.  Być może w Wigilię będę musiała piec jeszcze jeden  ale przepis  jest prosty i szybki a piernik można jeść zaraz po upieczeniu.

Składniki:

350 g  mąki pszennej

130g masła

250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
3 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych

5  łyżeczek przyprawy korzennej

1  ½ łyżeczka cynamonu

3 łyżki gorzkiego kakao

2  ½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)

1 ½ szklanki mleka

2 jajka

Konfitura śliwkowa,

100g  gorzkiej czekolady

Wykonanie

W większym garnku na średnim ogniu  rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy  chwilkę. Następnie dodajemy  miód, powidła, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i znowu chwilę mieszamy aż składniki się połączą. Zdejmujemy garnek z ognia i minutę czekamy aby masa ostygła.  Jajka rozbijamy. Do masy dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko i jajka – wszystko szybko mieszamy. Na koniec dodajemy w małych porcjach przesianą mąkę i mieszamy dokładnie aby nie było grudek ( najlepiej mieszać delikatnie trzepaczką ).

Formę keksową o wymiarach  12×30 smarujemy olejem, posypujemy otrębami ( np. owsianymi), przelewamy masę do formy i dajemy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut.

Jak piernik ostygnie, przekrawamy na dwie części, smarujemy konfiturą. W naczyniu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i rozpuszczoną i wystudzoną polewamy piernik.

Wigilijny Piernik 2013

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 23 grudnia
    Odpowiedz

    Mniam … ja też am swojego upieczonego.
    Zawsze musi być w święta:)

  2. Sylwia
    22 grudnia
    Odpowiedz

    W jakiej temp. Piec?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.