Piernik jest typowym ciastem świątecznym. Moja rodzina zażyczyła sobie w tym roku piernika z konfiturą i polewą czekoladową. Nie miałam czasu na przygotowanie staropolskiego, długo dojrzewającego piernika więc znalazłam na Kwestii smaku przepis na szybki i dobry piernik. Wyszedł pyszny, aromatyczny, mokry a z konfiturą śliwkową ( mam własny wyrób) wyjątkowo dobry. Polałam go rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i mamy na Święta pyszny piernik. Nie wiem tylko czy doczeka do Świąt bo mojemu synowi wyjątkowo posmakował i po kawałeczku znika w szybkim tempie. Być może w Wigilię będę musiała piec jeszcze jeden ale przepis jest prosty i szybki a piernik można jeść zaraz po upieczeniu.
Składniki:
350 g mąki pszennej
130g masła
250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
3 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
5 łyżeczek przyprawy korzennej
1 ½ łyżeczka cynamonu
3 łyżki gorzkiego kakao
2 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
1 ½ szklanki mleka
2 jajka
Konfitura śliwkowa,
100g gorzkiej czekolady
Wykonanie
W większym garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy chwilkę. Następnie dodajemy miód, powidła, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i znowu chwilę mieszamy aż składniki się połączą. Zdejmujemy garnek z ognia i minutę czekamy aby masa ostygła. Jajka rozbijamy. Do masy dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko i jajka – wszystko szybko mieszamy. Na koniec dodajemy w małych porcjach przesianą mąkę i mieszamy dokładnie aby nie było grudek ( najlepiej mieszać delikatnie trzepaczką ).
Formę keksową o wymiarach 12×30 smarujemy olejem, posypujemy otrębami ( np. owsianymi), przelewamy masę do formy i dajemy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut.
Jak piernik ostygnie, przekrawamy na dwie części, smarujemy konfiturą. W naczyniu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i rozpuszczoną i wystudzoną polewamy piernik.
Mniam … ja też am swojego upieczonego.
Zawsze musi być w święta:)
W jakiej temp. Piec?