Zupa grzybowa to klasyka zup. Niektórzy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. W moim rodzinnym domu z kolei obowiązkowo musiał być barszcz czysty z uszkami grzybowymi.
Każdy ma zapewne swój przepis na grzybową ale może spodoba się Wam moja propozycja. Dla mnie zupa grzybowa to przede wszystkim smak i dużo grzybów. Robię ją na wywarze z warzyw ale obowiązkowo dodaję wodę z moczenia grzybów. No i koniecznie makaron łazanki .
Składniki
Wywar z warzyw
2 litry wody,
2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora
5 dag suszonych grzybów ( prawdziwki, podgrzybki),
1 małe opakowanie śmietanki 18%,
½ opakowania makaronu łazanki,
Sól, pieprz, przyprawa maggi
Wykonanie
Grzyby suszone płuczemy dwa razy w zimnej wodzie, następnie zalewamy gorącą wodą i moczymy ½ godz. W tym czasie przygotowujemy wywar z warzyw – w dużym garnku gotujemy warzywa około20 minut. Następnie wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w paski grzyby, dolewamy wodę z moczenia grzybów i gotujemy 20 minut. Makaron gotujemy w innym garnku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jak już ugotują się grzyby dodajemy śmietanę i zagotowujemy; dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz