Zapraszam na pysznego i soczystego łososia pieczonego z sosem śmietanowo-musztardowym i kaparami. Wszystkie te dodatki smacznie się ze sobą komponują więc ryba wyszła wyjątkowo apetyczna. Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię przygotowywać różne mieszanki z dodatkiem musztardy Dijon. Jest ona dobra zarówno do mięsa jak też do ryby.
Składniki
500 g filetów łososia
ok. 1,5 łyżeczki pieprzu białego
ok. 1 łyżeczki soli,
sok z jednej cytryny,
mały słoiczek kaparów
3 łyżki musztardy dijon
1 małe opakowanie śmietany 12%
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego układamy kawałki łososia.
W miseczce mieszamy śmietanę, sól, pieprz, kapary i musztardę. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy łososia. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, ryba nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. Podajemy np. z ryżem i zielona sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz