Nie wiem jak u Was ale u mnie gofry to ulubione danie na śniadanie lub deser. Moje dorosłe dzieci lubią słodkie śniadania, szczególnie te sobotnio – niedzielne kiedy się nie śpieszymy i możemy sobie pozwolić na lenistwo przy stole. Ostatnio zrobiłam im na śniadanie gofry w wersji czekoladowej z dodatkiem kawałków pomarańczy. Były pyszne.
Gofry można jeść z różnymi dodatkami ale z owocami smakują wyjątkowo. Teraz kiedy sezon na cytrusy się zaczyna zachęcam do takiego deseru lub śniadania.
Ciasto na gofry:
Składniki
1 szklanka mąki,
¾ szklanki kakao
7 łyżek oleju,
3 jajka,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki wody gazowanej,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Szczypta soli
Wykonanie:
W pierwszej kolejności włączamy gofrownicę, aby się dobrze nagrzała. W pieczeniu gofrów najważniejsza jest dobrze nagrzana gofrownica bo wtedy gofry są chrupiące ale jednocześnie puszyste.
Do miski dajemy mąkę, kakao, jajka, cukier, proszek do pieczenia, mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie wszystko miksujemy. Odkładamy ciasto na 20 minut aby odpoczęło.
Gotowe ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę, tak aby pokryło formy i pieczemy około 5-7 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica), Wyjmujemy i smarujemy tym co najbardziej lubimy – dżem, bitą śmietanę, cukier puder itd lub podajemy z owocami (pomarańcze, mandarynki, winogrona….…. itd)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz