Tym razem przygotowałam coś dla miłośników włoskiej kuchni. Pyszny makaron o śródziemnomorskim aromacie z nutką pikanterii w postaci papryczki chilli. Jak dla mnie mogłabym się żywić w większości makaronami, to zdecydowanie moje ulubione dania. Spróbujcie penne z bakłażanem, a na pewno i wam posmakuje.
Składniki dla 4 osób
1 średni bakłażan
Makaron penne
3 świeże pomidory,
Mniejszy karton sosu pomidorowego typu passata
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 papryczka chilli,
Sól, pieprz, oregano
Oliwa,
Parmezan do posypania,
Listki bazylii do dekoracji
Wykonanie
Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy, wyjmujemy ziarenka i kroimy na małe plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, cebulę i papryczkę chilli; chwilkę smażymy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojony bakłażan, pomidory pokrojone w kostkę (musimy je wcześniej wymyć, zdjąć skórkę) i dusimy chwilkę ( 5 -7 minut). Dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, oregano i dusimy 10-15 minut na wolnym ogniu. W między czasie gotujemy makaron al dente. Na talerz wykładamy makaron, dodajemy sos z bakłażana i posypujemy parmezanem. Możemy dodać świeżą bazylię.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz