Tarta to jest to co lubimy w każdym wydaniu; zarówno na słodko jak też wytrawną. Do takiej tarty możemy dawać i łączyć różne ulubione składniki. Dzisiaj proponuję tartę ze szpinakiem i cukinią. Jest szybka i łatwa do przygotowania a smakuje wybornie.
Przepis na ciasto :
2 żółtka,
Szczypta soli,
1i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę ciepłej wody
Farsz:
30 dag szpinaku
1 mała cukinia,
1 małe opakowanie śmietany 12%,
1 jajko,
Pół dużego lub 1 małe opakowanie sera typu feta
Sól, pieprz, gałka muszkatałowa,
2 ząbki czosnku
1 cebula,
1 papryczka chilli
Ser mozarella
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, sól i siekamy wszystkie składniki. Następnie wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na ½ godz. do lodówki.
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę tarty wysmarowaną tłuszczem ( ja smaruję olejem). Szpinak myjemy i odcedzamy; na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, szpinak, sól, pieprz i dusimy około 5 minut. Odstawiamy szpinak aby przestygł. Cukinię kroimy na plasterki ( średniej grubości). Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatałowej i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy wystudzony szpinak, na to dajemy pokruszony ser feta i polewamy śmietaną. Następnie wykładamy plasterki cukinii i pokrojoną drobno chilli.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 25 min. Następnie dodajemy starty ser mozarella i zapiekamy jeszcze 5-7 minut. Najlepsza jest ciepła, ale zimna równie pyszna.
Tarta wygląda bardzo smacznie i zachęcająco 🙂 Na jaką wielkość formy jest przepis?
Witam,
tak, tarta jest bardzo smaczna a przepis jest na formę do tarty o średnicy 23 cm. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!!
Witam,
wygląda pięknie! a czy można dodać serek mascarpone do śmietany ? albo jogurt zamiast śmietany, żeby było „lżejsze”?
pozdrawiam!!
Tak, można dodać jogurt to będzie lżejsze. Pozdrawiam !!