Dania z użyciem pesto pojawiały się u mnie na blogu już nie raz, jednakże sam przepis nie ma jeszcze swojego miejsca. Dlatego postanowiłam, że muszę go zamieścić, tak by łatwo i szybko można go było odnaleźć. O samym pesto chyba nie trzeba wiele pisać – jest pysznym dodatkiem do dań mięsnych, ciepłych kanapek, makaronów.
Składniki
1/4 szklanki migdałów – najlepiej płatków
Pęczek liści bazylii
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
1/2 szklanki oliwy extra vergine
czarny pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki blendera wkładamy liście bazylii, obrany czosnek, migdały oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
Sos można przygotować nawet tydzień wcześniej i przechować go w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Własnej roboty pesto = poemat! 🙂
Pozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
nie przepadam za pesto, ale to.. rewelacja! 😀
Ile może takie pesto stać?? Dziękuję
do 10 dni w lodówce. Pozdrawiam !