Sezon szparagowy zbliża się, niestety, ku końcowi. Muszę Wam powiedzieć, że kiedyś nie przepadałam za szparagami ale odkąd zaczęliśmy kupować w gospodarstwie Majlertów świeżo zebrane szparagi, pomysły na różne dania przychodziły same. Moimi ulubionymi są zielone dlatego na zakończenie sezonu, dzisiaj roladki z indyka z zielonymi szparagami. Danie szybkie do zrobienia a naprawdę pyszne i można jeść bez dodatków ( ziemniaków, kasz…). Jeśli jeszcze możecie kupić szparagi to zachęcam do zrobienia.
Składniki:
Mały pęczek zielonych szparagów,
4-6 kotletów z indyka,
Pęczek koperku,
3 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
Zioła prowansalskie – łyżka,
Małe opakowanie śmietany 12%,
Sól, pieprz
Wykonanie
Mięso myjemy, lekko tłuczemy ( nie może być zbyt cienkie) i suszymy – doprawiamy solą i pieprzem. Masło ( musi być trochę miękkie) dajemy do miseczki, dodajemy wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, szczyptę soli i mieszamy razem. W drugiej miseczce dajemy śmietanę, wymyty i posiekany drobno koperek , sól, pieprz – mieszamy. Szparagi obieramy, przycinamy z twardych części i myjemy. Na każdy kotlet nakładamy łyżeczkę masła z ziołami, 3-4 szparagi i zwijamy z rulon. Tak postępujemy z każdym kotletem. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy śmietaną z koperkiem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 40 minut. Pyszności!!!
Super pomysł:)!
Oj tak były pyszne!