Pieczenie chleba w domu to nie jest trudne zadanie a smak i zapach jest niezastąpiony. Muszę Wam powiedzieć, że ja piekę chleb w domu od ponad 2 lat i jak muszę czasami kupić w piekarni to nawet najlepszy już mi tak nie smakuje jak mój domowy. Zakwas dostałam od koleżanki i podzieliłam się nim już wielokrotnie. Moja mama, siostra, ciocia, koleżanki pieką w domu, zachęcone przeze mnie, chleb na zakwasie.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to zachęcam a zakwas to najlepiej pozyskać z pewnego źródła. Kiedyś pytaliście mnie o to, jak robi się zakwas; muszę kiedyś zabrać się za zrobienie w domu; podzielę się wtedy przepisem.
Składniki:
80 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
Szklanka płatków owsianych/pszennych
szklanka ziaren słonecznika,
2 szklanki wody dobrze ciepłej,
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżeczki soli,
zakwas,
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę orkiszową, płatki owsiane, 3/4 szklanki słonecznika ( resztę zostawiamy na posypanie na wierzch chleba), sól; wszystko razem dobrze mieszamy. Do naczynia wlewamy ciepłą wodę, wodę gazowaną, dodajemy zakwas i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie przelewamy rozpuszczony zakwas do suchych składników i wszystko bardzo dobrze mieszamy około 10 min.
Formę ( w moim wypadku była to tortownica) smarujemy olejem i obsypujemy dokładnie otrębami pszennymi/owsianymi.
Następnie z wyrobionego ciasta odkładamy do słoika porcję zakwasu na następny chleb. Taki zakwas może stać w lodówce ok. 2 tygodni.
Ciasto chlebowe wykładamy do formy, wyrównujemy i posypujemy ziarnami słonecznika lub innymi ( co kto lubi- pestki dyni, ziarna siemienia lnianego, itp.). Tak przygotowany chleb zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 9 godz. ( ja nagrzewam lekko piekarnik i w ciepłym trzymam 9-10 godz.).
Po tym czasie włączamy piekarnik ( bez wcześniejszego podgrzewania) w opcji góra dół na 200 stopni. Pieczemy 1 godzinę, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy chleb na 10 min w piekarniku ( jak nie mam czasu to trzymam 5 min i też jest dobrze). Wyjmujemy z formy do wystygnięcia. . Mniam, mniam..
Zgadzam się w 100% że jak się raz upiecze własny chleb to już inne nie smakują:)!
witam. ile dodać zakwasu żytniego ?
Ja zazwyczaj zostawiam około 1/3 słoiczka ( 250 ml)zakwasu, z mieszanki chlebowej. Następnie dodaję go do następnego chleba. Pozdrawiam 🙂
Ile należy dodać tego zakwasu, żeby chleb wyszedł taki jak trzeba? Od 5 dni robię swój własny zakwas i powiem, że dodając codziennie po 100g mąki i tyle wody, mam dość sporą ilość zakwasu. Ile wystarczy, by upiec dbry chleb?
Witam, na taką ilość ja zawsze daję zakwasu ok 1/3 słoika 250ml.
Dziękuję 🙂
A co z resztą zakwasu? Można go przechować w lodówce? I jak długo można przechowac, bo szkoda wyrzucić… Wyszedł mi bardzo ładny zakwas i ładnie rośnie 🙂
Resztę zakwasu trzeba trzymać w lodówce. Może być przechowywany w lodówce do 2 tygodni. Pozdrawiam:)