Pozostając w klimacie szparagowym proponuję dzisiaj przygotować coś naprawdę pysznego i lekkiego czyli warzywa pieczone ze szparagami. Może to być pyszny dodatek do mięs ale równie dobrze smakuje jako lekka ciepła kolacja ( tak było u nas). Aromat warzyw, ziół, octu balsamico, oliwy powoduje, że danie jest wyjątkowo pyszne. Uważam, że jest to idealny dodatek do niedzielonego obiadu.
Składniki :
Cukinia,
Bakłażan,
2 młode cebule,
4 ząbki czosnku,
Pęczek szparagów,
1 papryka,
4 pieczarki
Oliwa,
4 łyżki octu balsamico,
Tymianek
Wykonanie
Cebule myjemy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy, myjemy i kroimy na połówki. Cukinie, bakłażan, paprykę myjemy i kroimy na plastry. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Szparagi obieramy, odkrawamy sztywne końcówki i myjemy. Do naczynia żaroodpornego dajemy cukinię, bakłażan, paprykę, pieczarki, czosnek, cebulę, szparagi, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, octem balsamico i delikatnie mieszamy tak aby szparagi zostały na wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy wszystko 20 minut ( bez przykrywania), delikatnie mieszając od czasu do czasu. Naprawdę coś pysznego
Wyglada pysznie 🙂 bede dzis probowac
🙂 zachęcam bo jest pyszne !
czy bakłażana nie trzeba wcześniej solić żeby pozbyć się goryczy?
Generalnie trzeba solić ale w tym przypadku był małą częścią z innymi warzywami i nie soliłam. Jak je same przygotowuje to wtedy solę obowiązkowo. Pozdrawiam !