Jeśli zastanawiacie się czasami jak przygotować, lubiane chyba przez większość pałeczki z kurczaka, to zapraszam na dzisiejsze danie. Dodatkowo jest to danie dla osób lubiących pikantne mięso z lekką nutą słodyczy.
Polecam również tak przygotowane kurczaki na grilla. Możemy je wcześniej troszkę podpiec w piekarniku i potem na grillu dopiec. Smacznego
Składniki
Kilka pałek z kurczaka,
3 łyżki musztardy Dijon,
1 łyżka miodu,
1 papryczka chilli,
2 ząbki czosnku
Oliwa,
Sól, pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy zaprawę. Do miski dajemy musztardę, miód, oliwę, pokrojoną drobno papryczkę chilli, oliwę i wyciśnięty czosnek. Pałeczki kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy pałeczki do miski, dodajemy przygotowaną zaprawę miodowo-musztardową i mieszamy wszystko razem aż wszystkie pałeczki będą w zaprawie. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pałeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy pod przykryciem około 1 ½ godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ½ godziny bez przykrywania. Ja dodatkowo z pałeczkami piekłam ziemniaki, które w połączeniu z aromatem kurczaka i zaprawy były wyjątkowo smaczne i aromatyczne.
Bardzo lubię takie połączenia! Na grilla często robię skrzydełka miodowo-musztardowe ale używam musztardy z ziarenkami gorczycy….smakują bosko :)!