Święta, święta i po świętach. Nie wiem jak Wy ale ja jestem jak zwykle po świętach mocno zmęczona i przejedzona. Wszystko było pyszne ( ciasta, mięsa, sałatki itd…) ale dzisiaj mam ochotę na coś prostego i szybkiego do zjedzenia. Racuchy z jabłkami na kefirze lub jogurcie naturalnym będą dobre na poświąteczny lekki obiad.
Składniki
1 ½ szklanki mąki
1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru
2-3 łyżki cukru, w zależności jak słodkie placki lubimy
1 mały cukier waniliowy,
2 jajka
Olej rzepakowy do smażenia
4 jabłka
Cukier puder do posypania
Wykonanie
Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy jogurt i mikserem mieszamy wszystko aby się dobrze połączyły składniki. Ciasto musi mieć konsystencję lekko lejącą (musi być gęściejsze jak na naleśniki). Więc jeśli będzie zbyt rzadkie (jogurty naturalne/ kefiry są różne, jedne są gęściejsze a inne bardzo płynne), dodajemy trochę mąki lub odwrotnie. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki, następnie dodajemy pokrojone do ciasta, całość mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po porcji ciasta z jabłkami. Smażymy z dwóch stron ( po około 1 minucie z każdej strony).
Usmażone racuchy przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć tłuszcz, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
uwielbiam racuchy zwlaszcza te drozdzowe 😉
Cudowne są te racuszki 😀
uwielbiam takie racuszki
Przepysznie wyglądają;)
super <33 zapraszam do mnie
mmm pyszności 🙂
Racuchy…. zawsze :)!
Uwielbiam takie racuchy 🙂 i koniecznie cynamon do tego 🙂