Babka drożdżowa z jagodami to moja propozycja na świąteczną babkę z zapachem lata. W mojej zamrażarce zostały ostatnie już woreczki z mrożonkami więc postanowiłam wykorzystać je do przygotowania na świąteczny stół babki drożdżowej z powiewem letnich smaków. Jest to uzasadnione pogodą i tęsknotą za słońcem, zielenią bo tegoroczne Święta Wielkanocne w niczym nie przypominają wiosennych klimatów. Może potrawy choć trochę ocieplą atmosferę świąt.
Składniki:
4 ½ szklanki mąki
5 dag drożdży,
½ szklanki cukru,
1 ½ szklanki mleka,
1 mały cukier waniliowy,
3 żółtka
Jagody mrożone – w lecie świeże
Wykonanie
W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; następnie wszystko mieszamy ( ja robię to ręcznie) około 8 min. Formę tortową
z wyciąganym dnem smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na dwie długie części, a następnie formujemy warkocz z dwóch kawałków, który układamy do formy tortowej (powstaje okrągły warkocz). Jagody rozmrażamy wcześniej i następnie nakładamy na warkocz. Babkę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut. Po tym czasie babkę wyjmujemy, studzimy i wyjmujemy z formy.
Musi smakować obłędnie 🙂
Ale obłędna ta baba;)! Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę :)! Pozdrawiam!
Bez masła w środku babka
Tak, czasami piekę drożdżowe bez masła.
Czy można piec tą babkę w formie 22 cm średnicy
Myślę, że można