Truskawki to niezwykłe owoce, dają dużo możliwości do przygotowania różnych ciast i deserów. Na dobre truskawki czekamy cały rok i niestety pojawiają się i za szybko znikają. Staram się wykorzystać ten czas i robię różne cista i desery z truskawkami bo truskawki kochamy w każdej wersji.
Dzisiaj przygotowałam babeczki z kremem budyniowym z truskawkami i czekoladą. Połączenie truskawek z czekoladą jest wyjątkową przyjemnością dla podniebienia. Polecam
Składniki na ciasto do babeczek – 15 sztuk:
30 dag mąki pszennej,
2 żółtka ,
pół szklanki cukru
1/2 margaryny,
1/2 łyżki smalcu,
pół szklanki mleka,
Przygotowanie
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto.
Wykładamy ciasto do foremek na babeczki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15min w temp 200 stopni.
Krem:
2,5 szklanki mleka,
3 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 jajko,
1 budyń waniliowy,
1 łyżka mąki pszennej,
10 dag masła
Wykonanie:
2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W drugim naczyniu mieszamy (miksujemy) jajka, z cukrem. Do 1/2 szklanki mleka wsypujemy budyń, mąkę, mieszamy i łączymy z ubitymi jajkami. Następnie wlewamy do mleka i gotujemy. Należy pamiętać, aby po połączeniu tych dwóch składników intensywnie mieszać krem, aby nie zrobiły się „grudki”. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 min cały czas mieszając. Ugotowany krem studzimy. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony krem budyniowy. Nakładamy na babeczki i dekorujemy truskawkami moczonymi w rozpuszczonej czekoladzie. Wyszły przepyszne, lekkie i idealne na ciepłe majowe popołudnie przy kawie na tarasie.
Małe cudeńka 🙂
Na takie słodkości, zwłaszcza w lecie mam ochotę. Truskawki zdecydowanie mają za krótki sezon 🙂
Od jakiegoś czasu przymierzam się do takich babeczek, teraz jeszcze bardziej mam na nie ochotę! Piękne!
jaaaami:)
Witam – szukam dobrego kredu budyniowego do tarty z owocami – czy ten podany przez Panią będzie dość gęsty?
Jak najbardziej, sama używam go także do tart z owocami. Można dodać nieco więcej mąki do gotowania, wtedy będzie jeszcze gęściejszy.
niestety, mój krem się zważył 🙁
Ojej, to nie wiem co mogło się stać 🙁 Ja robię ten krem od wielu lat i jeszcze nigdy nie zważył się. Może coś z mlekiem było nie tak ?? trudno mi powiedzieć co mogło być przyczyną.