Krokiety z mięsem

Krokiety  można zrobić zarówno z farszem jarskim jak też z mięsem. My lubimy zarówno z farszem kapuściano-grzybowym, pieczarkowym jak też z mięsem. Do takich krokietów używam mięsa z kurczaka bo jest delikatne. Krokiety to fajne danie na obiad jak też na ciepłą kolację. Jak mam w lodówce zakwas z buraków to robię to takich krokietów czysty barszcz. Mniam..

 

Składniki na ciasto:

1  szklanka mąki pszennej

szczypta soli,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 1/2 szklanki mleka,

2 jajka

Farsz:

1 pierś z kurczaka, 1 udko,

Sól, pieprz,

 cebula,

trochę oleju do podsmażenia cebuli,

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę,  sól, gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Farsz: Mięso z kurczaka wcześniej gotujemy – ja najczęściej gotuję zupę rosołową na mięsie a potem wykorzystuje ugotowane mięso do farszu. Ugotowane mięso mielimy w malakserze (jeśli mam marchew i pietruszkę z rosołu to dodaję do mielenia z mięsem również warzywa ( po 1 sztuce).  Na patelni podsmażyć (na oleju ) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać zmielone mięso i  lekko poddusić razem z cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku.  Musi być dobrze przyprawione ; ja dodaję jeszcze łyżeczkę maggi.

Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Następnie na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki farszu, rozsmarować i zawijać krokiet . Krokiety podsmażyć na patelni.

Pyszne mięsne krokiety  na obiad lub na ciepłą kolację. My lubimy z sałatka z ogórków kiszonych albo nawet z samym ogórkiem kiszonym.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Agnieszka
    21 września
    Odpowiedz

    Mmm pyszności…Ja bym dodała jeszcze czosnek i polała sosem czosnkowym 🙂

  2. 21 września
    Odpowiedz

    Co za pyszności!! Ale mi apetytu narobiłaś ;p
    Pozdrawiam!!

  3. 24 września
    Odpowiedz

    Naleśniki często goszczą na naszym stole – moja córka je uwielbia, ale raczej na słodko, dla niej przygotowuję więc tradycyjne z dżemem czy jabłkami, a dla nas właśnie krokiety z różnymi farszami. Bardzo lubię 🙂

  4. kuchnia_breni
    8 października
    Odpowiedz

    Dziękuję za miłe słowa 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.