Krokiety można zrobić zarówno z farszem jarskim jak też z mięsem. My lubimy zarówno z farszem kapuściano-grzybowym, pieczarkowym jak też z mięsem. Do takich krokietów używam mięsa z kurczaka bo jest delikatne. Krokiety to fajne danie na obiad jak też na ciepłą kolację. Jak mam w lodówce zakwas z buraków to robię to takich krokietów czysty barszcz. Mniam..
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli,
1 szklanka gazowanej wody,
1/2 szklanki mleka,
2 jajka
Farsz:
1 pierś z kurczaka, 1 udko,
Sól, pieprz,
cebula,
trochę oleju do podsmażenia cebuli,
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
Farsz: Mięso z kurczaka wcześniej gotujemy – ja najczęściej gotuję zupę rosołową na mięsie a potem wykorzystuje ugotowane mięso do farszu. Ugotowane mięso mielimy w malakserze (jeśli mam marchew i pietruszkę z rosołu to dodaję do mielenia z mięsem również warzywa ( po 1 sztuce). Na patelni podsmażyć (na oleju ) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać zmielone mięso i lekko poddusić razem z cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Musi być dobrze przyprawione ; ja dodaję jeszcze łyżeczkę maggi.
Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Następnie na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki farszu, rozsmarować i zawijać krokiet . Krokiety podsmażyć na patelni.
Pyszne mięsne krokiety na obiad lub na ciepłą kolację. My lubimy z sałatka z ogórków kiszonych albo nawet z samym ogórkiem kiszonym.
Mmm pyszności…Ja bym dodała jeszcze czosnek i polała sosem czosnkowym 🙂
Co za pyszności!! Ale mi apetytu narobiłaś ;p
Pozdrawiam!!
Pysznie, tylko jeszcze barszczyk do tego 🙂
Naleśniki często goszczą na naszym stole – moja córka je uwielbia, ale raczej na słodko, dla niej przygotowuję więc tradycyjne z dżemem czy jabłkami, a dla nas właśnie krokiety z różnymi farszami. Bardzo lubię 🙂
Dziękuję za miłe słowa 😉