Grillowany łosoś ze szpinakiem i chipsami ziemniaczanymi

 Jest to mój ulubiony zestaw – łosoś  i  szpinak. Grillowany łosoś jest dodatkowo łatwy do przygotowania i wyjątkowo smaczny. Zapewniam, że jest  to uczta dla podniebienia a dodatkowo paleta kolorów, która wygląda efektownie na talerzu.

Grillowany łosoś ze szpinakiem i chipsami ziemniaczanymi

Składniki:

ok 500g filet z łososia bez skóry i ości 

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

czosnek,

1 cytryna,

2 łyżki oliwy,

3 ząbki czosnku,

1 pomidor,

30 dag świeżego szpinaku

Sos:

konfitura z żurawiny,

szklanki białego wina,

1 łyżka masła

6 ziemniaków,

Olej do smażenia

Wykonanie:

Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, posypujemy solą, pieprzem,   czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego łososia przechowujemy około godziny w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy szpinak i chipsy ziemniaczane.

W naczyniu myjemy dokładnie szpinak, suszymy, wkładamy na patelnię, dusimy z oliwą i czosnkiem (pokrojonym w plasterki) około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidor myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plasterki na chipsy .  Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.

Sos: konfiturę z żurawiny gotujemy z białym winem – 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem a na koniec dodajemy do gotowania łyżkę masła i mieszamy aż masło się rozpuści ( masło zagęści sos) – chwilkę gotujemy.

Łososia grillujemy na patelni grillowej  po 2-3 minuty z każdej strony. Uważamy, aby nie przesuszyć łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.

Na talerzu wykładamy zgrillowanego łososia, szpinak z pomidorkami oraz chipsy ziemniaczane. Na koniec skrapiamy sosem.

Pyszne i  eleganckie danie na obiad.

 Grillowany łosoś ze szpinakiem i chipsami ziemniaczanymi

Grillowany łosoś ze szpinakiem i chipsami ziemniaczanymi

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 20 listopada
    Odpowiedz

    Mniam 😉 uwielbiam łososia…akurat chyba jeszcze kawałek siedzi w zamrażalniku, zaraz biegnę po szpinak :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.