Drożdżowa rolada makowa to klasyczne słodkie danie na świąteczny stół. W moim domu nie może być Świąt Bożego Narodzenia bez drożdżowej rolady z makiem. Mama robiła różne ciasta zamienne z makiem: serowiec makowy, ucierane ciasto z makiem itd… ale nic nie zastąpi drożdżowej rolady z makiem. Proponuję prosty ale jednocześnie smaczny przepis na taką roladę. Musicie koniecznie spróbować.
Składniki (na 3 trzy porcje rolady):
40dag mąki
1/2 margaryny
1 cukier waniliowy
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 jajka,
Masa makowa
Wykonanie
Mąkę, margarynę oraz jeden cukier waniliowy wykładamy na stolnicę i siekamy razem.
Resztę składników umieszczamy w garnku lub misce, rozrabiamy na rozczyn i dodajemy do posiekanych na stolniczce składników. Dokładnie rozmieszamy, wyrabiamy ciasto i tak przygotowane odkładamy na min. 1h do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą część na dosyć cienką warstwę. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w roladę, którą następnie zawijamy dość ściśle w papier do pieczenia. Podobnie robimy z dwoma pozostałymi kawałkami. Tak przygotowane rolady wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.
Taka jak u mnie w domu! Moja ulubiona! Mniam. :))))
super 🙂
Cześć, dzisiaj upiekłam rolady z Twojego przepisu. Bardzo dobre:))) Przepis prosty i wyszły poprostu idealnie. Bardzo jestem zadowolona 🙂 Na pewno powtórze. Będę do Ciebie zaglądać. Dziękuje.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt,
Jola
Bardzo, bardzo dziękuję za te miłe słowa. I cieszy mnie, ze makowiec wyszedł tak dobry, zapraszam częściej po inne przepisy 🙂
Pysznie wygląda Twoja rolada.Chciałabym ją upiec na świeta,ale nie bardzo rozumiem jak ją zawinąć w papier.Przecież to jest ciasto drożdżowe i musi mieć miejsce na wyrośnięcie.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Witam,
tak to prawda ciasto jest drożdżowe ale nie takie typowe. Trzeba je zawinąć w papier po to aby się nie zdeformowało. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !
A jak robisz masę makową?
Gotuję mak około 1 godziny. Potem mielę go 2-3 razy. Do takiej zmielonej masy dodaję rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy, miód, brązowy cukier, aromat waniliowy – mieszam i jest masa makowa.