Dzisiaj propozycja popularna i znana zapewne wszystkim ale wiem, że w różnei wersji przygotowywana. My nazywamy ją po grecku choć z Grecją ma niewiele wspólnego ale to chyba nie ma znaczenia bo danie to lubimy i w naszej rodzinie jest obowiązkowa na wigilijnym stole. Ja lubię do takiej wersji dania dorsza bo jest smaczny i dobrze smakuje z warzywami. Rybę po grecku możemy przygotować 2 dni wcześniej bo wtedy ryba połączy się z aromatem farszu warzywno-pomidorowego i będzie rewelacyjna.
Składniki:
4 Filety z dorsza,
2 marchewki,
Pół selera średniej wielkości,
1 papryka,
2 cebule,
Karton soku pomidorowego,
Sól, pieprz, tymianek,
Sok z pół cytrny
2 łyżki mąki,
olej do smażenia
Wykonanie:
Filety z dorsza czyścimy dokładnie z ości, płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, rybę obsypujemy mąką i smażymy około 5 – 7 minut ( odwracając i smażąc raz jedną raz drugą stronę).
Przygotowujemy warzywa: marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, tak samo robimy z selerem. Paprykę myjemy i kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, paprykę i dusimy, dodajemy pozostałe warzywa i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Ja duszę warzywa tak aby nie były rozgotowane ale aby były al dente. Następnie dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki ryby, na które nakładamy warzywa.
Uwielbiam,choć od 2 lat na moim stole swiątecznym furore robi ryba po japońsku 🙂
pycha, uwielbiam taką rybkę, robię bardzo podobnie, z pewnością i w tym roku się u mnie pojawi na Święta
Czuć u Ciebie już wigilią 🙂 uwielbiam taka rybkę 🙂
Agnieszko a ja bym chętnie poznała przepis na taka rybę po japońsku 🙂