Po dwóch dniach świątecznego objadania z pewnością każdy ma już ochotę na coś lżejszego. Taki łosoś z galarecie jest pyszną i lekką przystawką. Na święta już go raczej przyrządzić nie dacie rady, ale równie dobrze będzie smakował np podczas sylwestrowej zabawy. Polecam.
Składniki:
filety łososia
wywar rybny
włoszczyzna, liśc laurowy
cebula
sok z cytryny
pieprz biały
żelatyna
Wykonanie:
Łososia pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy, dzielimy na cząstki i układamy w głębszym półmisku.
Galaretę najlepiej przygotować na bazie wywaru rybnego. Kawałek ryby- może być też głowa, kręgosłup, „brzuszki” -gotujemy z włoszczyzną, liściem laurowym, cebulą, solimy . Wywar przecedzamy przez sitko – porcja w odpowiedniej proporcji do pojemności naczynia z rybą. Doprawiamy do smaku- ja dodaję przyprawę maggi, sporo soku z cytryny, biały pieprz. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę w trochę większej ilości niż podana na opakowaniu – szybciej się zetnie. Dekorujemy półmisek z rybą plasterkami cytryny, zalewamy lekko ostudzonym wywarem z żelatyną. Następnie wkładamy do lodówki do stężenia galarety.
Można też przygotować sam wywar warzywny i przyprawić albo dodać do niego trochę naturalnego sosu po upieczeniu ryby.
Podawać skropiony sokiem z cytrynu , z dodatkiem tartego chrzanu/sosu chrzanowego.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz