Jest to prosta im szybka propozycja na danie z łososia. Akurat dwie ostatnie niedziele szykowałam duże obiady, ponieważ spodziewałam się gości z rodziny. Moich gości, którym podałam na niedzielny obiad taka wersja łososia zachwyciła smakiem i wyjątkowym aromatem. Musztarda z gorczycą w połączeniu ze śmietaną daje pyszny sos, który jest idealny do ryby. Jak pierwszy raz przyrządziłam tego łososia, to zniknął w takim tempie, że nie zdążyłyśmy z córką zrobić zdjęć. Polecam spróbujcie.
Składniki:
500 g filetów łososia
ok. 1,5 łyżeczki pieprzu białego
ok. 1 łyżeczki soli,
1 kostka czosnkowa
sok z jednej cytryny,
3 łyżki musztardy francuskiej (z gorczycą)
1 małe opakowanie śmietany 18%
oliwa
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Łososia myjemy, czyścimy z ości, jeśli jest ze skórą to zdejmujemy skórę, dzielimy na kawałki. Układamy kawałki łososia w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem, 1 kostką czosnkową oraz skrapiamy cytryną. W miseczce mieszamy śmietanę z musztardą i polewamy tym sosem łososia. Lekko skrapiamy łososia oliwą. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
Upieczonego podajemy np. z ryżem lub puree ziemniaczanym.
fantastyczne danie, uwielbiam łososia! pięknie się komponuje z tym ryżem.
wyglada obłędnie:)
Kocham łososia! Na Twoich fotkach wygląda przeapetycznie!
Pozdrawiam i zapraszam do mnie- dzis akurat o kosmetykach, ale kulinarnie tez jest:)
moojekoolry.blox.pl/2013/01/Sleek-Au-Naturel-Palette-601.html
Ale wyszukane, super! 🙂
Musiał pysznie smakować:)!
Dokładnie, był pyszny, a przy tym łatwo go przyrządzić 🙂