Taki sernik to „niebo w gębie” – śmietankowy, puszysty i do tego ciepły sos malinowy. Takie serniki kochamy i możemy jadać bez okazji w każdym czasie. Muszę powiedzieć, że sernik jest ciastem, które można przygotowywać w tylu wersjach, że trudno teraz wymienić. Na tę wersję zapraszam szczególnie bo ciepły sos malinowy zapewnia nam powiew lata w zimne i śnieżne dni.
Składniki (na dużą blachę 20x40cm):
Spód:
110g mąki pszennej
10 dag masła
2 żółtka
10 dag cukru pudru
Masa serowa:
2kg twarogu śmietankowego (najlepiej nie z tych 'z wiaderka’)
10 jajek
2 szklanki cukru
500g serka marcarpone
Aromat waniliowy – kilka kropli
1 budyń śmietankowy
sok z 1 cytryny
Sos malinowy:
ok 500g mrożonych malin
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód ugniatamy na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki masy serowej umieszczamy w dużej misie i wszystkie razem łączymy ze sobą przy pomocy miksera – krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 70 min, pod kratkę z ciastem wkładamy naczynie z gorącą wodą, aby parowała w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40min. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby 'stężało’.
Maliny przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu krótko – tylko podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Kawałki sernika polewamy ciepłym sosem malinowym i podajemy.
śliczny i smaczny:)
Zjadłabym pewnie od razu dwa kawałki 🙂 Piękne ciacho
Jaki piękny i te maliny na górze sernika… Cudo 🙂
Ale mam ochotę na sernik!
rozkosznie sie topi w tych malinach :))
o matko!!!! Wygląda obłędnie!!! Chyba dziś zrobię sernik ! mmmmm cudo !!
Po prostu BOSKI!!! Niejedna cukiernia nie ma takiego w swojej ofercie!!
Pozdrawiam 🙂
ale pięknie wygląda ten sernik na zdięciu, aż chce się od razu go schrupać:)
Dokładnie – taki ciepły sosik to idealny akompaniament do zimowego serniczka 🙂
Miło mi, że sernik się tak podoba, z chęcią dowiem się też jak Wam smakował bo przygotowaniu go!
Pozdrawiam wszystkich 🙂
juz drukuje przepis – sernik taki jak lubie 🙂
Nam mala blaszkę 25×30, czy z połowy składników można zrobić sernik?
Myślę, że można.