Pieczarki z farszem brokułowo-serowym

Dzisiejsza propozycja to szybka, ciepła przekąska na różne imprezy  i zabawy. Karnawał w tym roku  jest krótki więc bawmy się i szykujmy pyszne dania jak najczęściej.

Połączenie pieczarki z brokułem i serem feta z dodatkiem tymianku jest  smaczne, szybkie do wykonania i z pewnością  posmakuje gościom. Moim bardzo smakowało, tym bardziej, że podałam do nich dobre francuskie czerwone wino.

Pieczarki z farszem brokułowo-serowym

Składniki: (na 15 sztuk)

15 sztuk kapeluszy pieczarek 

15 dag tartego sera mozarella 

posiekana pietruszka zielona

pieprz, sól do smaku

Farsz: 

 1 brokuł,

100g sera feta 

Sól, Pieprz

1 mała cebula

2 ząbki czosnku,

tymianek

Oliwa

Wykonanie:

Brokuł płuczemy i gotujemy około 3 minut, następnie odcedzamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Krótko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku.  Następnie dodajemy ugotowany brokuł, ser feta  i mieszamy energicznie aby się lekko rozdrobniło. Dodajemy sól, pieprz, tymianek i całość dusimy krótko, około 5 minut – do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i mieszamy.

Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym i  wypełniamy farszem brokułowym, posypujemy serem mozzarella. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do180 st. C piekarniku.

Pieczarki z farszem brokułowo-serowym

Pieczarki z farszem brokułowo-serowym

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. 24 stycznia
    Odpowiedz

    Co tam goscie, ja bym je wszystkie zachowala dla siebie 😛

  2. 24 stycznia
    Odpowiedz

    pysznie i z ciekawym farszem:)
    Ps. zapraszam do akcji „gotowanie za głosowanie” na moim blogu:)

  3. Ola in the kitchen
    24 stycznia
    Odpowiedz

    Ale pysznie nadziane! Rewelacja!

  4. 29 stycznia
    Odpowiedz

    Z takim farszem pieczarek nie robiłam, wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  5. kuchnia_breni
    29 stycznia
    Odpowiedz

    Dziękuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.