Pyszne ciasto toffi

 Dzisiejsza moja propozycja  jest słodka i wyjątkowo pyszna – ciasto toffi, które ma wszystko to co lubimy: krem budyniowy, karmel, bitą śmietanę.

Jeżeli macie dosyć pączków, faworków i innych 'tłusto-czwartkowych’ słodkości, takie ciasto będzie pyszną odmianą.

A wiecie, że dzisiaj mija rok od kiedy publikuję dla Was wpisy? Zleciało nawet nie wiem kiedy.

  Składniki na ciasto:

30 dkg mąki

Kostka margaryny

4 żółtka

1 łyżka śmietany

10 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy:

1,5 szklanki mleka

4 łyżki cukru,

2 żółtka,

1/2 kostki masła

Cukier waniliowy

500 ml śmietany kremówki ( 30%),

2 łyżki cukru pudru,

2 łyżki żelatyny,

Puszka kremu toffi o smaku czekoladowym,

Płatki migdałów,

1 paczka okrągłych biszkoptów

Wykonanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, śmietanę , cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy  na dwie równe części, wałkujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasto około 20 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

W między czasie przygotowujemy krem.  Do większego garnka wlewamy  mleko, dodajemy masło i  zagotowujemy. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń i żółtka, dokładnie mieszamy.  Do gotującego się  mleka wlewamy mieszankę z budyniem i gotujemy około 2-3 minut na małym ogniu, cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Gorący krem wykładamy na ostudzony placek i przykrywamy drugim.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy.

Zimne już ciasto smarujemy  gotową masą toffi ( smak czekoladowy). Na masie układamy biszkopty lekko nasączone kawą.

 Następnie śmietanę kremówkę  ubijamy z  2 łyżki cukru pudru, na koniec dodajemy po łyżce  ostudzonej żelatyny i mieszamy delikatnie ze śmietaną.

¦mietanę wykładamy  na ciasto, posypujemy  płatkami migdałowymi, lekko prażonymi i schładzamy ciasto przynajmniej godzinę w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 13

  1. Ależ apetycznie wygląda to Twoje ciacho ! Przyznaję bez bicia, że jeszcze takiego nie jadłam i z chęcią bym spróbowała 🙂

  2. Ola in the kitchen
    7 lutego
    Odpowiedz

    Ale pysznie wygląda! Ślinka cieknie :}

  3. Kejt
    8 lutego
    Odpowiedz

    Po roku czasu zajmujesz 13 miejsce na liście 1000 najczęściej czytanych blogów – cóż nic tylko gratulować 🙂 (to ja zabieram sie juz do czytania;-)

  4. kuchnia_breni
    9 lutego
    Odpowiedz

    Bardzo dziękuję!

  5. Gość
    10 lutego
    Odpowiedz

    Witam
    To ciasto wychodzi super pyszne na krakersach, polecam niech Pani spróbuje – zawsze mniej pracy 🙂

  6. gin
    10 lutego
    Odpowiedz

    Gratuluję rocznicy 🙂
    A ciasto wygląda szałowo, uwielbiam takie smaki 🙂

  7. kuchnia_breni
    10 lutego
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂
    A na krakersach – też chętnie wypróbuję!

  8. iza
    29 marca
    Odpowiedz

    ciasto super tylko mam zastrzeżenia troszkę co do przepisu- w składnikach na krem budyniowy nie ma wymienionego głównego składnika- Budyń! dla kogoś, kto robi listę zakupów z listy potrzebnych składników jest to mały problem, nie pisze nawet jaki smak tego budyniu. Kolejna uwaga- przy kremie budyniowym nie pisze do czego i kiedy dodać cukier waniliowy. Uważam również, że nie jest potrzebna taka ilość żelatyny. Ogólnie ciasto pyszne, ale radzę poprawić moje uwagi, aby przepis był bardziej czytelny.

  9. kuchnia_breni
    29 marca
    Odpowiedz

    Dzięki za uwagi, wyszczególniłam w składnikach co do czego 😉 Mam nadzieję, że teraz jest nieco czytelniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.