Dzisiejsze danie to klasyka i wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że jak moje dzieci były bardzo małe to dzwoniłam do mamy z pytaniem w jakiej postaci najlepiej podać, mama od razu zaproponowała pulpety w sosie koperkowym i najlepiej z mięsa drobiowego lub z cielęciny. Dzieci moje są już dorosłe ale z przyjemnością wracamy do pulpetów w różnych wydaniach: z sosem pomidorowym, sosem czysto śmietanowym itd.
Moja dzisiejsza propozycja wynika również z tęsknoty za latem, za smakiem i zapachem świeżego koperku. Ja zamrażam latem dużą ilość koperku więc w zimie mam jak znalazł do różnych dań. Dodam, że świeży koperek latem ma znacznie intensywniejszy aromat jak ten wyprodukowany zimą. Zachęcam do robienia takich zapasów.
Składniki:
60 dag mięsa mielonego z indyka
1 jajko,
1 ząbek czosnku,
2/3 łyżki otrębów ( owsianych, pszennych)
Sól, pieprz,
2 łyżki mąki,
Pęczek koperku,
1 marchew, 1 mała cebula,
Małe opakowanie śmietany 18%,
Olej rzepakowy do smażenia
Łyżka masła
Wykonanie:
Mięso mielone drobiowe kupujemy gotowe ale najlepiej jak kupimy kawałek mięsa z piersi indyka i sami zmielimy. Do mięsa mielonego dodajemy wyciśnięty czosnek, jajko, sól, pieprz, otręby owsiane/pszenne i dokładnie mieszamy (najlepiej ręcznie) aby wszystkie składniki się połączyły.
Marchew, cebulę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Do garnka dajemy masło, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy na małym ogniu. W między czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na deskę wsypujemy mąkę, formujemy z mięsa kule ( średniej wielkości), obtaczamy w mące i smażymy na patelni, obracając od czasu do czasu. Podsmażone pulpety przekładamy do garnka z warzywami, podlewamy 2 szklankami wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony drobno koperek, doprawiamy solą, pieprzem i nadal gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy całość około 4 minut od momentu jak sos śmietanowo-koperkowy zacznie wrzeć. Podajemy z ziemniakami lub ryżem/kaszą.
ocho, już widzę mojego tatę zajadającego się tym 🙂 Jego danie 🙂
Jedno z moich ulubionych dan 🙂 Palce lizac!
🙂