Dzisiaj kolejna propozycja na tartę z warzywami; brokuły i kurki czyli wszystko co przypomina lato. Takie tarty przygotowuję najczęściej dla moich gości bo można je podać w wersji na zimno lub też na ciepło i zawsze się sprawdzają. Tym razem wyciągnęłam z zamrażarki brokuł i kurki i wprowadziłam gości w klimaty słońca i zapachów lata.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 żółtka,
Szczypta soli,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę cieplej wody
Farsz:
1 brokuł,
1 małe opakowanie śmietany 12% lub gęstego jogurtu,
1 jajko,
Pół opakowania sera feta,
Sól, pieprz,
4 ząbki czosnku
20 dag kurek ( mrożonych),
1 cebula,
10 dag sera mozarella,
1 łyżka masła,
tymianek
Wykonanie
Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Brokuł gotujemy około 4 min, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, kurki i dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki brokuł, sól, pieprz, tymienek i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany farsz studzimy. Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Wykładamy na ciasto farsz brokułowo – kurkowy, dokładamy na to rozkruszony ser feta, następnie polewamy całość mieszanką śmietanowo-jajeczną i na koniec posypujemy serem mozarella.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.
Tarta wygląda zachęcająco – kolarami lata i ciepłych dni. Bardzo fajne połącznie smakowe.
Bardzo apetycznie to wygląda 🙂
Taka też była 🙂 dziękuję