Pieczony surowy boczek o słodko-pikantnym smaku

Domowa wędlina jest najlepsza. Potrzebne będzie dobre mięso czy boczek, ulubione przyprawy, pieczemy i wiemy, że nie ma tu konserwantów czy innym dziwnych dodatków.

Tym razem mam przepis na pyszny, pieczony boczek, o słodko-pikantnym smaku. Miód karmelizuje się w trakcie pieczenie  i mamy boczek z pyszną skórką na wierzchu. Musztarda dodaje charakteru i pikanterii. Wierzcie mi pyszna, domowa wędlina.

Składniki:

Płat surowego boczku – około 1 kg,

Płaska łyżka miodu,

2 płaskie łyżki pikantnej musztardy,

¼ łyżeczki  chili w proszku,,

1 łyżka czosnku granulowanego,

Sól, pieprz,

Szklanka wody

Wykonanie

Płat boczku myjemy i suszymy. Przekładamy do naczynia gdzie będziemy piec i  nacieramy solą, pieprzem, chilli i czosnkiem. W misce mieszamy miód i musztardę i nacieramy tym boczek, zostawiamy na całą noc w lodówce.

Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do temperatury  190 stopni. Do garnka z boczkiem wlewamy wodę, przykrywamy i pieczemy około 2  godziny. W trakcie pieczenia patrzymy czy nie brakuje wody ( dolewamy jak będzie mało)  i polewamy boczek sosem.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, nastawiamy piekarnik na grill i jeszcze pieczemy 15-20 minut, do nabrania ciemnego koloru.

Wystudzony podajemy chrzanem lub ulubionym sosem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.