Jeśli chcecie komuś zrobić przyjemność nie tylko dla podniebienia ale też dla oczu, to taka kolorowa, wytrawna tarta z bukietem kwiatów na pewno sprawi wiele radości. Jest nie tylko urokliwa ale też pyszna, aromatyczna i dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. To była moja kompozycja kwiatowa ale polecam taką zabawę w dekoracje tarty bo daje mnóstwo frajdy. Każdy może mieć swój pomysł na takie bukiet.
Przepis ( forma na tartę 35 cm średnica):
Przepis na ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej,
100 g masła,
2 żółtka,
Szczypta soli,
trochę zimnej wody
Farsz:
1 mała cukinia żółta,
1 mała cukinia zielona,
Garść pomidorków koktajlowych,
1/2 papryczki chili,
300 ml śmietany 12 %
1/2 szklanki startej mozzarelli,
½ szklanki pokruszonej fety,
Plasterki czerwonej cebuli,
2 białka z ciasta,
Ząbek czosnku
Świeże listki tymianku, oregano
Sól, pieprz,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki. W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Cukinie myjemy i kroimy w cienkie paski. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub nożem.
Chili kroimy w plasterki.
Do miski wlewamy śmietanę, jajka, wyciśnięty ząbek czosnku, fetę, sól, pieprz, tymianek, oregano, chili, mieszamy wszystko.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo – jajeczną, mozzarellę.
Pomidorki myjemy i kroimy na pół i układamy w kształcie kwiatów.
Z plastrów żółtej cukinii odkrawamy cienkie paski, tak aby była skórka na jednej części. Zwijamy w rulon i układamy płatki kwiatów.
Podobnie z plastrów czerwonej cebuli.
Z plastrów zielonej cukinii też odkrawamy cienkie paski i też z jednej strony ze skórką i układamy z nich łodygi kwiatów, liście.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 35- 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz