Tarta z bukietem kwiatów z pomidorków, czerwonej cebuli i cukinii

Jeśli chcecie komuś zrobić przyjemność nie tylko dla podniebienia ale też dla oczu, to taka kolorowa, wytrawna tarta z bukietem kwiatów na pewno sprawi wiele radości. Jest nie tylko urokliwa ale też pyszna, aromatyczna i dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. To była moja kompozycja kwiatowa ale polecam taką zabawę w dekoracje tarty bo daje mnóstwo frajdy. Każdy może mieć swój pomysł na takie bukiet.

Przepis  ( forma na tartę 35 cm  średnica):

Przepis na ciasto:

1 ½  szklanki mąki pszennej,

100 g masła,

2 żółtka,

Szczypta soli,

trochę zimnej wody

Farsz:

1 mała cukinia żółta,

1 mała cukinia zielona,

Garść pomidorków koktajlowych,

1/2 papryczki chili,

300 ml  śmietany 12 %

1/2 szklanki startej mozzarelli,

½ szklanki pokruszonej fety,

Plasterki czerwonej cebuli,

2 białka z ciasta,

Ząbek czosnku

Świeże listki tymianku, oregano

Sól, pieprz,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki. W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Cukinie myjemy i kroimy w cienkie paski. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub nożem.

Chili kroimy w plasterki.

Do miski wlewamy śmietanę, jajka,  wyciśnięty ząbek czosnku, fetę, sól, pieprz, tymianek,  oregano, chili, mieszamy wszystko.

Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo – jajeczną, mozzarellę.

Pomidorki myjemy i kroimy na pół i układamy w kształcie kwiatów.

Z plastrów żółtej  cukinii odkrawamy cienkie paski, tak aby była skórka na jednej części. Zwijamy w rulon i układamy płatki kwiatów.

Podobnie z plastrów czerwonej cebuli.

Z plastrów zielonej cukinii też odkrawamy cienkie paski i też z jednej strony ze skórką i układamy z nich łodygi kwiatów, liście.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 35- 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.