Mazurek wielkanocny to tradycja więc trzeba ją kultywować. W tym roku polecam mazurek z kremem z białej czekolady, z frużeliną malinową i bardzo ostatnio popularną ( dzięki czekoladzie dubajskiej) wersją pasty pistacjowej z podsmażonym na maśle ciastem filo. Przepis macie tu
https://kuchniabreni.pl/czekolada-ala-z-dubaju/
Wygląda na pracochłonny ale wart jest pracy bo smakuje wyśmienicie. W końcu Wielkanoc mamy raz w roku.
Składniki na blaszkę o wymiarach 10/35 cm
Ciasto:
120 g mąki pszennej,
2 żółtka
100 g masła,
50 g cukru pudru,
Dodatki:
Frużelina malinowa:
150 g malin – mogą być mrożone
1 łyżka cukru brązowego,
Łyżeczka soku z cytryny,
3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem z białej czekolady:
50 ml śmietanki 30 %
150 g białej czekolady.
100 g sera mascarpone,
Pistacjowa chrupka
2 łyżki pasty pistacjowej,
2 szklanki podsmażonego na maśle ciasta filo pokrojonego w cienkie paski
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dobrze schłodzone masło, cukier i siekamy wszystko razem. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowe zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na godzinę.
Formę prostokątną ( 10/35cm) smarujemy masłem. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gotowe, upieczone studzimy.
Przygotowujemy frużelinę. Maliny zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 4 łyżkach wody i zagotowujemy minutę.
Przygotowujemy krem z białej czekolady.
Podgrzewamy śmietankę aż będzie gorąca, zdejmujemy i dodajemy kawałki białej czekolady, mieszamy aż się rozpuści. Chłodzimy. Dobrze schłodzą czekoladę ucieramy z serkiem mascarpone.
Przygotowujemy chrupkę pistacjową.
Podsmażone cienkie kawałki ciasta filo mieszamy z kremem pistacjowym.
Na wystudzone ciasto dajemy najpierw chrupki z pistacji, następnie frużelinę i na koniec krem z białej czekolady. Dajemy do lodówki. Ozdabiamy dowolnie.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz